Przejdź do głównej zawartości

krem pomidorowy w 15 minut

Pomidorówkę kocham. Na milion sposobów kocham ją i gotuję. Zakochałam się w niej jeszcze jako dziecko. Tak jest to jeden ze smaków dzieciństwa, które nadaje wspomnieniom życia, barw, i smaku.... Kiedy sobie przypominam ten smak wizualizuje mi się te kluczowe pytanie mamy: "Z makaronem czy z ryżem?" Najczęściej wybierałam z makaronem, aaale z ryżem też jest dobra. Pomidorowa jest w ścisłej czołówce moich ulubionych zup, obok ogórkowej i szczawiowej - od lat.  



Przyszła mi do głowy taka ekstra szybka wersja, w sumie może posłużyć jako sos do makaronu, albo dip do bagietki czy nachosów (opcje wypróbowane) - bo jest super gęsta!

Składniki:
1 duża cebula
1 puszka pomidorów
1 opakowanie passaty pomidorowej (300-400ml)
sól, pieprz, cukier
garść oregano 
olej
Przygotowanie:
Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę, na dno garnka wlałam olej, gdy się podgrzał wrzuciłam cebulę i zaczekałam, aż zeszkli się na złoty kolor i zmięknie. Wlałam passatę pomidorową, oddałam przyprawy i pomidory w puszcze, gotowałam przez kilka minut. Gotowe. 
Już chyba szybciej się nie da. 
Mega pomidorowa i do wykorzystania na wiele sposobów. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉