Przejdź do głównej zawartości

rozgrzewająca kartoflanka


Rozgrzewający krem z ziemniaka to zupa, którą ugotujesz w 15 minut :) Najprostsza na świecie w wykonaniu i bardzo proste składniki, no może poza pastą curry - ale dziś jest dostępna w każdy większym markecie, warto ją mieć w lodówce, bo ma zastosowanie w wieeeelu wielu przepisach, nie tylko w indyjskich jak widać poniżej :) 

Składniki:
- 1 cebula
- łyżka oleju
- około 8 średnich ziemniaków
- łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki chrzanu 
- łyżka musztardy 
- sól
- pieprz 
- gałka muszkatołowa
- prażone ziarna 
- świeże zioła (u mnie rozmaryn)

Przygotowanie:
W garnku podsmażam obraną i pokrojoną w kostkę cebulę z pastą curry na oleju, gdy się zeszkli dodaję umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie zalewam je gorącą wodą dodaję sól  i gotuję kilkanaście minut do miękkości. Następnie blenduję na gładką masę i doprawiam chrzanem, musztardą, pieprzem i sprawdzam czy nie potrzeba dodać jeszcze soli i curry. 

Doprawcie zupę wg uznania, ja lubię na pikantnie, w przepisie podałam ilość przypraw na dość delikatną wersję.  

Gdy doprawicie zupę warto odczekać chwilę i sprawdzić smak po kilku minutach, gdy się przegryzie i lekko ostygnie. 

Propozycja podania: z prażonymi ziarnami, odrobiną pasty curry i świeżymi listkami rozmarynu. 

Dzięki musztardzie, chrzanowi i curry jest pikantna, rozgrzewająca i oczyszcza zatoki ;) natomiast w konsystencji bardzo kremowa wręcz kleista ( to też zależy od gatunku ziemniaka) dodatek chrupiących ziaren dopełnia całość. 


Komentarze

  1. Did you realize there's a 12 word sentence you can tell your man... that will induce deep emotions of love and impulsive attraction for you buried within his heart?

    That's because deep inside these 12 words is a "secret signal" that triggers a man's impulse to love, idolize and care for you with all his heart...

    12 Words Will Trigger A Man's Desire Instinct

    This impulse is so built-in to a man's brain that it will drive him to work harder than before to take care of you.

    Matter of fact, triggering this influential impulse is so binding to getting the best possible relationship with your man that the second you send your man a "Secret Signal"...

    ...You will soon notice him expose his soul and heart for you in a way he's never expressed before and he'll identify you as the one and only woman in the world who has ever truly attracted him.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z