Przejdź do głównej zawartości

wegańska sałatka grecka


Zrobienie tej pysznej sałatki zajmuje nie więcej niż pięć minut - jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki. 

Najciekawszym składnikiem tej sałatki jest feta zrobiona z tofu. Obecnie na rynku produktów spożywczych nie ma najmniejszego problemu by kupić wegański ser. Nie ma potrzeby kombinować specjalnie w kuchni, bo produkcja wegańskich serów zajmują się już nie tylko niszowe firmy, których produkty dostępne są tylko przez internet w cenach nie do zniesienia. Dziś w każdym dużym sklepie znajdziemy roślinny ser, jogurt o mleku nie wspominając. Można wybierać, testować, zajadać się. 

Niemniej jednak czasem fajnie wypróbować jakiś przepis, a kiedy jest tak banalnie prosty i niewymagający wysiłku grzechem byłoby nie spróbować. 
Aby zrobić pyszną fetę domową wystarczą dwa składniki - dobrej jakości tofu naturalne i woda po ogórkach kiszonych. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do zalewy. Po pierwszych dwóch dniach, moim zdaniem nie warto tego jeszcze próbować, bo smakuje ogórkami, ale po 5-6 dniach, kiedy na prawdę dobrze się zamarynuje jest obłędnie smaczne. 

A jak przyrządziłam sałatkę? Na talerzu ułożyłam liście rukoli, polałam troszkę sosem balsamicznym, na to pomidory w plasterkach, śliwki  węgierki, rzodkiewka i cebula oraz tofeta, rzuciłam kilka pestek dyni i polałam wszystko odrobiną oliwy z oliwek oraz doprawiłam delikatnie solą i pieprzem :)

Gotowe! Dwie grzanki do tego i lunch z głowy!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z