Przejdź do głównej zawartości

wegańska sałatka grecka


Zrobienie tej pysznej sałatki zajmuje nie więcej niż pięć minut - jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki. 

Najciekawszym składnikiem tej sałatki jest feta zrobiona z tofu. Obecnie na rynku produktów spożywczych nie ma najmniejszego problemu by kupić wegański ser. Nie ma potrzeby kombinować specjalnie w kuchni, bo produkcja wegańskich serów zajmują się już nie tylko niszowe firmy, których produkty dostępne są tylko przez internet w cenach nie do zniesienia. Dziś w każdym dużym sklepie znajdziemy roślinny ser, jogurt o mleku nie wspominając. Można wybierać, testować, zajadać się. 

Niemniej jednak czasem fajnie wypróbować jakiś przepis, a kiedy jest tak banalnie prosty i niewymagający wysiłku grzechem byłoby nie spróbować. 
Aby zrobić pyszną fetę domową wystarczą dwa składniki - dobrej jakości tofu naturalne i woda po ogórkach kiszonych. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do zalewy. Po pierwszych dwóch dniach, moim zdaniem nie warto tego jeszcze próbować, bo smakuje ogórkami, ale po 5-6 dniach, kiedy na prawdę dobrze się zamarynuje jest obłędnie smaczne. 

A jak przyrządziłam sałatkę? Na talerzu ułożyłam liście rukoli, polałam troszkę sosem balsamicznym, na to pomidory w plasterkach, śliwki  węgierki, rzodkiewka i cebula oraz tofeta, rzuciłam kilka pestek dyni i polałam wszystko odrobiną oliwy z oliwek oraz doprawiłam delikatnie solą i pieprzem :)

Gotowe! Dwie grzanki do tego i lunch z głowy!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu. 
Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka!
Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji. 
Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatyczna, ale trzeba uważać, ż…

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z …

pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

- 1 szklanka czerwonej soczewicy (suchej) - 3/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej) - 1 szklanka bułki tartej - ¾ szklanki oleju rzepakowego - 2 średnie marchewki - 1 duża cebula - przyprawy: łyżka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka czubrycy czerwonej, ½ łyżeczki papryki wędzonej, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki żółtej pasty curry, ½ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub majeranku, 2-3 łyżki sosu sojowego
Przepis na ten pasztet opracowywałam długo i powiem Wam, że robiłam go już tyle razy, że z pełną odpowiedzialnością mówię, że jest idealny! Jak widzicie wyżej większą część produktów stanowią przyprawy, jest ich dużo, ale moim skromnym zdaniem to dzięki nim pasztet ma taki wyborny smak, więc warto ich użyć tak jak zapisałam, ale oczywiście warto także poszukiwać nowych smaków i rozwiązań – wasz wybór J
Ja ten pasztet robię zazwyczaj dwa dni nie dlatego, że tak długo zajmuje przygotowanie, ale dlateg…