Zrobienie tej pysznej sałatki zajmuje nie więcej niż pięć minut - jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki.
Najciekawszym składnikiem tej sałatki jest feta zrobiona z tofu. Obecnie na rynku produktów spożywczych nie ma najmniejszego problemu by kupić wegański ser. Nie ma potrzeby kombinować specjalnie w kuchni, bo produkcja wegańskich serów zajmują się już nie tylko niszowe firmy, których produkty dostępne są tylko przez internet w cenach nie do zniesienia. Dziś w każdym dużym sklepie znajdziemy roślinny ser, jogurt o mleku nie wspominając. Można wybierać, testować, zajadać się.
Niemniej jednak czasem fajnie wypróbować jakiś przepis, a kiedy jest tak banalnie prosty i niewymagający wysiłku grzechem byłoby nie spróbować.
Aby zrobić pyszną fetę domową wystarczą dwa składniki - dobrej jakości tofu naturalne i woda po ogórkach kiszonych. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do zalewy. Po pierwszych dwóch dniach, moim zdaniem nie warto tego jeszcze próbować, bo smakuje ogórkami, ale po 5-6 dniach, kiedy na prawdę dobrze się zamarynuje jest obłędnie smaczne.
A jak przyrządziłam sałatkę? Na talerzu ułożyłam liście rukoli, polałam troszkę sosem balsamicznym, na to pomidory w plasterkach, śliwki węgierki, rzodkiewka i cebula oraz tofeta, rzuciłam kilka pestek dyni i polałam wszystko odrobiną oliwy z oliwek oraz doprawiłam delikatnie solą i pieprzem :)
Gotowe! Dwie grzanki do tego i lunch z głowy!
Komentarze
Prześlij komentarz