Przejdź do głównej zawartości

avokado z ogórkiem kiszonym




Avokado zawsze kojarzyło mi się jednoznacznie - z guacamole, czyli meksykańską pastą z czosnkiem, pomidorem, chilli, sokiem z limonki i kolendrą. 

Awokado znane jest także jako Smaczliwka wdzięczna, czyż ta nazwa nie jest przeurocza? Już 7 000 lat p.n.e. zajadali się nim mieszkańcy Południowej Ameryki, z czasem przewędrowało do Ameryki Północnej, a obecnie robi karierę ogólnoświatową. Można je kupić właściwie w każdym markecie w Polsce. 

Avokado ma wiele zastosowań: znakomicie zastępuje masło, nadaje się do koktajli, sałatek, świetnie komponuje się z jajkami, z pomidorem, wykorzystywane jest do sushi, a także stosuje się je w wielu przepisach na desery, jako baza kremów do tortów, czy samodzielny deser. O właściwościach zdrowotnych nie będę się rozwodzić, bo można by napisać o tym książkę, zresztą niejedna już powstała. Jednym słowem: smaczliwka wdzięczna to zdrowy tłuszcz, trzeba ją zajadać :) 

Avokado daje bardzo dużo możliwości w sztuce kulinarnej. Jest super wdzięcznym warzywem o ile jest dojrzałe, a z tym bywa różnie. W końcu przyjeżdża do nas z drugiego końca świata. Jest jeden sprawdzony sposób na przypadek kiedy uda Wam się kupić twarde jak kamień warzywo, trzeba je owinąć w gazetę i schować na 2-4 dni do szafki, żeby było w ciemności. Zmięknie na bank :D 

A kiedy jest już mięciutkie, dojrzałe i pachnące można się zabierać za czarowanie. 



Dziś proponuję szybką pastę, która łączy Meksyk z Polską, czyli avokado z ogórkiem kiszonym.

Potrzebne będą:

- 1 dojrzałe avokado 
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli 
- pół łyżeczki czarnuszki 
- sok z cytryny
- sól i pieprz 
- nasionka granatu (opcjonalnie)

Avokado, ogórka i cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy w miseczce i cieszymy się wyjątkowym smakiem. 
Avokado ma gładką, tłustą konsystencję, ogórek kwaśny i chrupiący, cebula dodaje ostrości i podbija chrupkość pasty, a czarnuszka nadaje wyjątkowy smak każdej potrawie. Pasta wykończona sokiem z cytryny, solą i pieprzem staje się idealna kompozycją smaków. 

Świetnie do niej pasują domowe nachosy. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉