Przejdź do głównej zawartości

pieczeń z kalafiora



Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Dziś przekazuję Wam przepis na kalafiora w formie pieczeni w chrupiącej skórce skrywającej wilgotne i soczyste wnętrze. Podany z pieczonymi ziemniaczkami w aromatycznych przyprawach, obsypany natką pietruszki. dopełniony sałatką z pomidora, gruszki, pietruszki i szczypiorku. 




Na samym początku włączamy piekarnik, niech się grzeje, do mniej więcej 160 stopni C. Następnie robimy panierkę:

2 łyżki musztardy sarepskiej Kcyńskiej oczywiście :)
3 łyżki hummusu klasycznego dobrej jakości
3 garści pestek słonecznika (zmielonych w młynku)
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
kilka kropli soku z cytryny
pół łyżeczki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz 

Wszystkie składniki mieszamy i uzyskaną papką nacieramy dokładnie średniej wielkości kalafiora. Uprzednio umyłam go i wycięłam głąb, ale tak, aby się nie rozpadł. ;)

Naczynie posmarowałam olejem, położyłam na nim kalafiora i wrzuciłam do piekarnika. W czasie pieczenia można posmarować go dodatkowo olejem, aby się nie przypalił. Powinien się piec minimum godzinę i kwadrans, tak aby zmiękł w środku. Długość pieczenia zależy od wielkości kalafiora i specyfiki piecyka ;) także powodzenia! 

Miałam gotowane w mundurkach ziemniaki z dnia poprzedniego, w połowie pieczenia kalafiora położyłam je do naczynia obsypane przyprawami i lekko skropione olejem. 

Po upieczeniu posypałam zieloną pietruszką, a w tak zwanym międzyczasie zrobiłam wcześniej wspomnianą sałatkę. 

Smaczne niebywale! :) 

Komentarze

  1. Fantastyczny przepis! Robiłam już kalafiora pieczonego na wiele sposobów. Musze spróbować Twoich dodatków! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉