Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Dziś przekazuję Wam przepis na kalafiora w formie pieczeni w chrupiącej skórce skrywającej wilgotne i soczyste wnętrze. Podany z pieczonymi ziemniaczkami w aromatycznych przyprawach, obsypany natką pietruszki. dopełniony sałatką z pomidora, gruszki, pietruszki i szczypiorku.
Na samym początku włączamy piekarnik, niech się grzeje, do mniej więcej 160 stopni C. Następnie robimy panierkę:
2 łyżki musztardy sarepskiej Kcyńskiej oczywiście :)
3 łyżki hummusu klasycznego dobrej jakości
3 garści pestek słonecznika (zmielonych w młynku)
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
kilka kropli soku z cytryny
pół łyżeczki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
3 łyżki hummusu klasycznego dobrej jakości
3 garści pestek słonecznika (zmielonych w młynku)
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
kilka kropli soku z cytryny
pół łyżeczki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Wszystkie składniki mieszamy i uzyskaną papką nacieramy dokładnie średniej wielkości kalafiora. Uprzednio umyłam go i wycięłam głąb, ale tak, aby się nie rozpadł. ;)
Naczynie posmarowałam olejem, położyłam na nim kalafiora i wrzuciłam do piekarnika. W czasie pieczenia można posmarować go dodatkowo olejem, aby się nie przypalił. Powinien się piec minimum godzinę i kwadrans, tak aby zmiękł w środku. Długość pieczenia zależy od wielkości kalafiora i specyfiki piecyka ;) także powodzenia!
Miałam gotowane w mundurkach ziemniaki z dnia poprzedniego, w połowie pieczenia kalafiora położyłam je do naczynia obsypane przyprawami i lekko skropione olejem.
Po upieczeniu posypałam zieloną pietruszką, a w tak zwanym międzyczasie zrobiłam wcześniej wspomnianą sałatkę.
Smaczne niebywale! :)
Fantastyczny przepis! Robiłam już kalafiora pieczonego na wiele sposobów. Musze spróbować Twoich dodatków! :)
OdpowiedzUsuń