Przejdź do głównej zawartości

owsianka bananowo-orzechowa



Na kuchence postawiłam mały garnuszek z wodą, kiedy się zagotowała wsypałam dwie garści płatków owsianych i cztery daktyle pokrojone w mniejsze cząstki oraz szczyptę soli i pozostawiłam by się niespiesznie gotowały na wolnym ogniu. W tym czasie spojrzałam za okno, w szarość i pustą ulicę... niezachęcające widoki, więc wróciłam do gotowania. Na suchej patelni podprażyłam trochę ziaren słonecznika, orzechy ziemne i włoskie. Zdjęłam je i na gorąca patelnię wlałam łyżkę oleju. Obrałam banana, przekroiłam na 4 części i usmażyłam na gorącym tłuszczu.

Wiecie jak przyjemnie robi się w domu, kiedy roznosi się po nim naturalny słodki olejek eteryczny o zapachu smażonego banana? Mhm.... 

Rozgotowane płatki owsiane przelałam do miseczki, ułożyłam banany, polałam masłem orzechowym i miodem, posypałam prażonymi ziarnami i orzechami, wygrzebałam z lodówki resztkę bajaderki (można zastąpić kostką czekolady lub pominąć) i wszystko oprószyłam złotym pyłem - kurkumą. 

Najadałam się tak, że już odeszła mi nawet ochota na kawę! Toż to szok, chyba pokocham owsiankę na nowo :D 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z