Przejdź do głównej zawartości

owsianka bananowo-orzechowa



Na kuchence postawiłam mały garnuszek z wodą, kiedy się zagotowała wsypałam dwie garści płatków owsianych i cztery daktyle pokrojone w mniejsze cząstki oraz szczyptę soli i pozostawiłam by się niespiesznie gotowały na wolnym ogniu. W tym czasie spojrzałam za okno, w szarość i pustą ulicę... niezachęcające widoki, więc wróciłam do gotowania. Na suchej patelni podprażyłam trochę ziaren słonecznika, orzechy ziemne i włoskie. Zdjęłam je i na gorąca patelnię wlałam łyżkę oleju. Obrałam banana, przekroiłam na 4 części i usmażyłam na gorącym tłuszczu.

Wiecie jak przyjemnie robi się w domu, kiedy roznosi się po nim naturalny słodki olejek eteryczny o zapachu smażonego banana? Mhm.... 

Rozgotowane płatki owsiane przelałam do miseczki, ułożyłam banany, polałam masłem orzechowym i miodem, posypałam prażonymi ziarnami i orzechami, wygrzebałam z lodówki resztkę bajaderki (można zastąpić kostką czekolady lub pominąć) i wszystko oprószyłam złotym pyłem - kurkumą. 

Najadałam się tak, że już odeszła mi nawet ochota na kawę! Toż to szok, chyba pokocham owsiankę na nowo :D 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉