Hejka! Do czego macie słabość?
Ja lubię się zdrowo odżywiać, nie przepadam za słodyczami, nie lubię coca-coli i innych takich, nie jem mięsa ani wysoko przetworzonej żywności, ale........ kocham majonez. Kocham i już. Mogłabym go jeść łyżkami i do każdego dania.
Żeby mieć mniejsze wyrzuty sumienia z powodu cholesterolu i w ogóle całej tej szajby, że on taki tłusty i niezdrowy, staram się chociaż nadrobić tym, że jadam najczęściej taki domowy majo.
A to klasyczny, a to wegański, a to z różnymi dodatkami. Nie wyobrażam sobie też życia bez klasyka w postaci wykwintnego sosu majonez plus keczup :D
Ale, ale lubię też eksperymentować w tej kwestii i uszlachetniać ten wspaniały sos. A jest tu akurat duże pole do popisu. Można pracować nad smakiem, wyrazistością, konsystencją, kolorem... Smak sosu zależy w dużej mierze od tego jakiej jakości produkty wykorzystujemy, w jakiej proporcji i oczywiście od tego w jaki sposób go dopracujemy.
Spróbujcie koniecznie z kurkumą, niesamowicie przełamuje smak majonezu, a w mojej opinii dodanie czosnku do tej kompilacji jest jak wniebowzięcie :D ostry, ale przełamany smak pasuje do wszystkiego :D
składniki:
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
1 żółtko
1/2 łyżeczki miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki wody
około szklanka oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
do wysokiego naczynia dodajemy musztardę, ocet, żółtko (pamiętajcie, by wcześniej sparzyć skorupkę jajka, aby ustrzec się przed salmonellą), miód, sól, pieprz i ubijamy prze około minutę. Następnie dolewamy olej małą stróżką, ciągle mieszając masę. Im więcej dodamy oleju, tym gęstszy będzie majonez. Ja zazwyczaj wlewam około szklanki oleju, kiedy masa jest gęsta dolewam dwie łyżki wody, co sprawia, że krem jest jaśniejszy i rzadszy. Tak powstaje klasyczny majonez.
Dzisiejsza wersja jest wzbogacona kurkumą (pół łyżeczki), dwoma ząbkami czosnku (przeciśniętymi przez praskę) i porządną garścią siekanej bazylii, które dodałam do wcześniej przygotowanego klasyka.
Wyrazisty i esencjonalny sos do wszystkiego :D
Komentarze
Prześlij komentarz