Przed Wami banalnie prosty sposób na smaczne i zdrowe brownie z warzywa! A dokładniej ze strączków, czyli z czerwonej fasoli.
Zrobicie je w 15 minut, niestety trzeba tylko czekać aż się upiecze. Jest bezglutenowe i z łatwością może być wegańskie.
Do rzeczy:
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
2 banany
1 jajko (można zamienić na banana i będzie vegan :)
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
2 łyżki kakao
Fasolę trzeba przepłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do wysokiego naczynia, dodać pozostałe składniki i blendować długo i dokładnie na gładką masę jakieś 6-8 minut. Przełożyć do małej foremki i piec 40-50 minut w standardowej temperaturze 180 st. C.
Ot i cała filozofia.
Propozycja podania: chmurka śmietany kokosowej, wiórki gorzkiej czekolady i kleks sosu jagodowego (zrobiłam tak, że mrożone jagody zagotowałam przez minutę, gdy przestygły dodałam łyżeczkę miodu i gotowe).
Komentarze
Prześlij komentarz