Pyry z gzikiem, tradycyjne danie z Wielkopolski to nic innego niż ziemniaczki z przyprawionym twarożkiem. Przed Wami to pyszne, proste i tanie danie w wersji zweganizowanej, czyli z serkiem z ziaren słonecznika.
Jak ugotować ziemniaki tłumaczyć chyba nie muszę ;)
Żeby wyczarować serek potrzebne będą:
- pestki słonecznika
- trochę wody lub wody z ogórków kiszonych
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- rzodkiewka
- opcjonalnie kawałek cebuli
Twarożek jest też bardzo prosty do przygotowania. Pestki trzeba sparzyć gorącą wodą - dzięki temu zmiękną. Następnie dodać trochę wody (jeśli zamiast wody z ogórków użyjecie zwykle wody to trzeba dodać jeszcze trochę soku z cytryny, by zakwasić twarożek) i blendować do uzyskania gładkiej, twarożkowej masy. Doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Dla zaostrzenia smaku można dodać też trochę siekanej cebulki. Zamieszać łyżką i gotowe. Odstawić niech się "przegryzie".
Pozostaje tylko na ugotowane pyry położyć gzik. Danie okrasiłam rozmarynową oliwa z oliwek i zjadłam :D a nieee wcześniej jeszcze sesja foto.. zjadłam ledwie ciepłe, ale cóż ciężki los blogerki :D
Świetny opcja obiadowa na gorący dzień. Twarożek dobrze sprawdzi się też na kanapkach czy jako dip do warzyw czy innych przekąsek.
Komentarze
Prześlij komentarz