Przejdź do głównej zawartości

pyry z gzikiem wegańskim




Pyry z gzikiem, tradycyjne danie z Wielkopolski to nic innego niż ziemniaczki z przyprawionym twarożkiem. Przed Wami to pyszne, proste i tanie danie w wersji zweganizowanej, czyli z serkiem z ziaren słonecznika. 




Jak ugotować ziemniaki tłumaczyć chyba nie muszę ;)

Żeby wyczarować serek potrzebne będą:

- pestki słonecznika
- trochę wody lub wody z ogórków kiszonych
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- rzodkiewka
- opcjonalnie kawałek cebuli

Twarożek jest też bardzo prosty do przygotowania. Pestki trzeba sparzyć gorącą wodą - dzięki temu zmiękną. Następnie dodać trochę wody (jeśli zamiast wody z ogórków użyjecie zwykle wody to trzeba dodać jeszcze trochę soku z cytryny, by zakwasić twarożek) i blendować do uzyskania gładkiej, twarożkowej masy. Doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Dla zaostrzenia smaku można dodać też trochę siekanej cebulki. Zamieszać łyżką i gotowe. Odstawić niech się "przegryzie".

Pozostaje tylko na ugotowane pyry położyć gzik. Danie okrasiłam rozmarynową oliwa z oliwek i zjadłam :D a nieee wcześniej jeszcze sesja foto.. zjadłam ledwie ciepłe, ale cóż ciężki los blogerki :D



Świetny opcja obiadowa na gorący dzień. Twarożek dobrze sprawdzi się też na kanapkach czy jako dip do warzyw czy innych przekąsek. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z