Przejdź do głównej zawartości

pyry z gzikiem wegańskim




Pyry z gzikiem, tradycyjne danie z Wielkopolski to nic innego niż ziemniaczki z przyprawionym twarożkiem. Przed Wami to pyszne, proste i tanie danie w wersji zweganizowanej, czyli z serkiem z ziaren słonecznika. 




Jak ugotować ziemniaki tłumaczyć chyba nie muszę ;)

Żeby wyczarować serek potrzebne będą:

- pestki słonecznika
- trochę wody lub wody z ogórków kiszonych
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- rzodkiewka
- opcjonalnie kawałek cebuli

Twarożek jest też bardzo prosty do przygotowania. Pestki trzeba sparzyć gorącą wodą - dzięki temu zmiękną. Następnie dodać trochę wody (jeśli zamiast wody z ogórków użyjecie zwykle wody to trzeba dodać jeszcze trochę soku z cytryny, by zakwasić twarożek) i blendować do uzyskania gładkiej, twarożkowej masy. Doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Dla zaostrzenia smaku można dodać też trochę siekanej cebulki. Zamieszać łyżką i gotowe. Odstawić niech się "przegryzie".

Pozostaje tylko na ugotowane pyry położyć gzik. Danie okrasiłam rozmarynową oliwa z oliwek i zjadłam :D a nieee wcześniej jeszcze sesja foto.. zjadłam ledwie ciepłe, ale cóż ciężki los blogerki :D



Świetny opcja obiadowa na gorący dzień. Twarożek dobrze sprawdzi się też na kanapkach czy jako dip do warzyw czy innych przekąsek. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉