Przejdź do głównej zawartości

orzechowo-czekoladowe ciasteczka z cieciorki

Już od jakiegoś czasu rzucały mi się w oczy przepisy na kruche ciasteczka z cieciorki. Po zaskakująco dobrych eksperymentach z musem czekoladowym z aquafaby i kremem czekoladowym z ciecierzycy bez obaw zabrałam się za te ciasteczka. 




Norah Jones śpiewa o długiej drodze do domu, za oknem wschodzi księżyc, w mojej maleńkiej kuchni ciepło od rozgrzanego piekarnika, pachnie czekoladą i orzechami. The long day is over... 

Jak zrobić ciasteczka? Nic trudnego. 

Składniki:

2 szklanki ugotowanej cieciorki
3/4 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru 
1/2 szklanki mąki (u mnie kukurydziana)
1 płaska łyżeczka sody 
tabliczka czekolady 
(miała być gorzka, ale w Biedzie była tylko Wawel nadziewana masłem orzechowym - więc czemu nie)


Przygotowanie: 

W zasadzie trzeba połączyć wszystkie składniki i tyle, ale żeby ułatwić sobie pracę proponuję najpierw zmielić w blenderze cieciorkę, dodać masło i cukier, wymieszać i na koniec dodać mąkę i sodę. Czekoladę pokroić w drobne kawałki i łyżką wmieszać w masę. 

Ciasteczka nakładamy łyżką czy widelcem i lekko spłaszczami. Pieczemy w piekarniku kilka minut - do czasu aż się zarumienią. Voila :) Kawka lub herbatka, ciacho w dłoń i odlatujemy w kosmos :D

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z