Przejdź do głównej zawartości

orzechowo-czekoladowe ciasteczka z cieciorki

Już od jakiegoś czasu rzucały mi się w oczy przepisy na kruche ciasteczka z cieciorki. Po zaskakująco dobrych eksperymentach z musem czekoladowym z aquafaby i kremem czekoladowym z ciecierzycy bez obaw zabrałam się za te ciasteczka. 




Norah Jones śpiewa o długiej drodze do domu, za oknem wschodzi księżyc, w mojej maleńkiej kuchni ciepło od rozgrzanego piekarnika, pachnie czekoladą i orzechami. The long day is over... 

Jak zrobić ciasteczka? Nic trudnego. 

Składniki:

2 szklanki ugotowanej cieciorki
3/4 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru 
1/2 szklanki mąki (u mnie kukurydziana)
1 płaska łyżeczka sody 
tabliczka czekolady 
(miała być gorzka, ale w Biedzie była tylko Wawel nadziewana masłem orzechowym - więc czemu nie)


Przygotowanie: 

W zasadzie trzeba połączyć wszystkie składniki i tyle, ale żeby ułatwić sobie pracę proponuję najpierw zmielić w blenderze cieciorkę, dodać masło i cukier, wymieszać i na koniec dodać mąkę i sodę. Czekoladę pokroić w drobne kawałki i łyżką wmieszać w masę. 

Ciasteczka nakładamy łyżką czy widelcem i lekko spłaszczami. Pieczemy w piekarniku kilka minut - do czasu aż się zarumienią. Voila :) Kawka lub herbatka, ciacho w dłoń i odlatujemy w kosmos :D

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉