Przejdź do głównej zawartości

zapiekanka brukselkowo-ogórkowa

Jak chłodno to i zaraz głodno. Dobry czas na sycące zapiekanki. Szybko się je robi, można zużyć resztki zalegające w lodówce i dobrze się najeść. 

Brukselkę albo się kocha, albo się jej nienawidzi. Często bywa traumą z dzieciństwa. 

Ja miałam na tyle szczęśliwe dzieciństwo, że nikt mi jej nie obrzydził. Bardzo rzadko pojawiała się na naszym stole. Całkiem niedawno odkryłam ją jako ciekawy składnik w kuchni. Sos miodowo-musztardowy znakomicie pasuje do brukselki. Spróbujcie koniecznie. 



Zapiekanka brukselkowo-ogórkowa na kaszy jaglanej w sosie miodowo- musztardowym

składniki:

około 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
około 30 dag ugotowanej na parze brukselki
2 duże ogórki kiszone

sos:

3 łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżka miodu
2 łyżki musztardy (u mnie 1 pełnoziarnistej i 1 kremowej)
3 łyżki ciepłej wody
1 łyżka octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

szczypiorek do posypania



Kaszę gotujemy na sypko. Brukselkę myjemy, większe okazy kroimy na pół i gotujemy na parze. Ogórki płuczemy i kroimy w kostkę. 

Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. 

Kaszę, brukselkę i ogórki łączymy i mieszamy podlewając sosem. Około 1/4 sosu zostawiamy do polania zapiekanki po wierzchu. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, lekko dociskamy łyżką i polewamy pozostawioną częścią sosu. Zapiekamy, aż ładnie się zarumieni. 

Na koniec posypujemy szczypiorkiem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉