Przejdź do głównej zawartości

twarożek z orzechów nerkowca




Zaliczyłam kilka sromotnych porażek w starciu z produkcją wegańskiego nabiału. Było mi szczególnie przykro, gdy musiałam wywalić blaszkę żółtego sera z orzechów nerkowca z agarem... bo nie dało się go zjeść. Zrobiłam  też kiedyś twaróg, który smakował jak papier. Wiadomka w kuchni jak w życiu, raz coś wyjdzie raz nie, nie ma co się poddawać, trzeba próbować aż się uda. 

Moim sposobem na trudne sprawy w kuchni jest Jadłonomia. Zazwyczaj gotując improwizuję, ale gdy pojawia się problem zupełnie nowy, jakiś trudny przepis, albo połączenie, które zdaje mi się dobre a nie wychodzi sprawdzam co na ten temat do powiedzenia ma Marta Dymek. Nigdy się nie zawiodłam na jej przepisach. 

Także tego, obłędny twarożek z orzechów nerkowca, który dziś prezentuję zrobiłam toczka w toczkę z przepisu Jadłonomii. Może następnym razem pokuszę się o jakąś wariację. Natomiast dziś mówię Wam totalnie szczerze - bierzcie nerkowce i róbcie - ten smak to KOSMOS! 



Jak to zrobić? 
Przygotować sobie:

1 szklankę orzechów nerkowca
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki gorącej wody
płaską łyżeczkę płatków drożdżowych
garść szczypiorku 
sól i pieprz

Orzechy moczymy na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzamy i dodajemy ciepłą wodę, sok z cytryny i przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Orzechy po namoczeniu są na prawdę bardzo miękkie, ale konsystencja będzie tym gładsza im większej mocy silnik blendera posiadacie.  Na koniec próbujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy szczypiorek.


Z pomidorkiem czy z ogóreczkiem? :D 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉