Przejdź do głównej zawartości

twarożek z orzechów nerkowca




Zaliczyłam kilka sromotnych porażek w starciu z produkcją wegańskiego nabiału. Było mi szczególnie przykro, gdy musiałam wywalić blaszkę żółtego sera z orzechów nerkowca z agarem... bo nie dało się go zjeść. Zrobiłam  też kiedyś twaróg, który smakował jak papier. Wiadomka w kuchni jak w życiu, raz coś wyjdzie raz nie, nie ma co się poddawać, trzeba próbować aż się uda. 

Moim sposobem na trudne sprawy w kuchni jest Jadłonomia. Zazwyczaj gotując improwizuję, ale gdy pojawia się problem zupełnie nowy, jakiś trudny przepis, albo połączenie, które zdaje mi się dobre a nie wychodzi sprawdzam co na ten temat do powiedzenia ma Marta Dymek. Nigdy się nie zawiodłam na jej przepisach. 

Także tego, obłędny twarożek z orzechów nerkowca, który dziś prezentuję zrobiłam toczka w toczkę z przepisu Jadłonomii. Może następnym razem pokuszę się o jakąś wariację. Natomiast dziś mówię Wam totalnie szczerze - bierzcie nerkowce i róbcie - ten smak to KOSMOS! 



Jak to zrobić? 
Przygotować sobie:

1 szklankę orzechów nerkowca
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki gorącej wody
płaską łyżeczkę płatków drożdżowych
garść szczypiorku 
sól i pieprz

Orzechy moczymy na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzamy i dodajemy ciepłą wodę, sok z cytryny i przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Orzechy po namoczeniu są na prawdę bardzo miękkie, ale konsystencja będzie tym gładsza im większej mocy silnik blendera posiadacie.  Na koniec próbujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy szczypiorek.


Z pomidorkiem czy z ogóreczkiem? :D 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z