Przejdź do głównej zawartości

kanapki - na słodko czy na słono?




Dziś zapraszam na dwie pyszne pasty

KONFITURĘ Z CZERWONEJ CEBULI
&
PASTĘ Z CIECIORKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM



Nie pamiętam czy pisałam już o mojej miłości do cebuli. Chyba nie, ale dziś nie jestem w romantycznym na stroju, więc napiszę o tym innym razem. Nadmienię tylko, że cebula króluje w mojej kuchni i nie wyobrażam sobie życia bez niej. 
Jakiś czas temu naszło mnie na zrobienie konfitury z cebuli. Słodkiej, lepkiej i cudownie smacznej.... kanapka idealna: cebulowa konfitura na świeżej bezczelnie pszennej bułce posypana pieprzem... ochhh

Jak to zrobić?

Kilka czerwonych cebul trzeba dotargać ze sklepu do domu. Obrać je, pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobinką oleju. Smażyć długo na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli zacznie przywierać do patelni dolać odrobinę wody. Dosłodzić cukrem lub miodem i daktylami. Żeby zbalansować smak - okrasić sokiem z cytryny. I dalej podsmażać, aż wszystko będzie miękkie jak chmurka i piekielnie słodkie. 
Zajadać na ciepło na kanapkach, a później na zimno... Niebo..



Przepis na pastę z cieciorki jest tak prosty, że trudno nawet nazwać go przepisem. Dzień wcześniej robiłam hummus i zostało mi trochę cieciorki (można też użyć tej z puszki) dodałam do niej dwie łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego i zblendowałam, posypałam czarnuszką dla koloru. 

Ostre, aromatyczne, pełnowartościowe i zdrowe. Gotowe!




Komentarze

  1. Świetne te pasty. Fajnie tak sobie urozmaicić kanapki. Konfiturę z czerwonej cebuli z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, dziękuję :D i polecam serdecznie konfiturę mjami :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉