Przejdź do głównej zawartości

pasta chrzanowa z czerwonej fasoli



Zdrowa przekąska na piątkowe before party? Ależ proszę!
Pasta chrzanowa z czerwonej fasoli z dodatkiem ostropestu wspomagającego pracę wątroby. 


Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki oleju z ostropestu
1 duża łyżka chrzanu
sól
garść pestek  dyni
garść pestek słonecznika
jako posypka: pietruszka, mielone nasiona ostropestu 

Fasolę, chrzan, olej i sól ładujemy do michy blendera i miksujemy na gładka masę. Chrzanu możecie oczywiście dodać mniej lub więcej w zależności jak ostry smak lubicie. Pestki prażymy na suchej patelni. Pastę przekładamy do miski, posypujemy ziarnami, ozdabiamy siekaną pietruszką i mielonymi nasionami ostropestu. Gotowe! Jeszcze tylko jakieś lekkie pieczywo lub/i surowe warzywa do nabierania i małe party gotowe. Smaczne i zdrowe :D



OSTROPEST wspomaga pracę wątroby, chroni ją przed szkodliwym działaniem alkoholu. Jest zalecany przy marskości wątroby, zaburzaniach dróg żółciowych, cukrzycy i problemach skórnych. ODTRUWA i OCZYSZCZA organizm. Zapobiega miażdżycy i hamuje podziały komórek nowotworowych. Stosowany zewnętrznie przyśpiesza gojenie się ran. Słowem, jest dobry na wszystko!


O właściwościach pozostałych składników nie będę już dziś pisać, bo się spóźnię na imprezę ;)) Reszta w następnym odcinku! 

Smacznego! 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉