Przejdź do głównej zawartości

jabłkowy mus marzeń


Koniec lata kojarzy mi się z zapachem dojrzałych jabłek,  kruchych i zarazem soczystych antonówek. Odmiany twarde, lekko cierpkie, o winnym smaku i czerwonym kolorze skórki nakrapianej brązowymi cętkami trzymają się mocno gałęzi i poruszając liśćmi szepcą obietnicę długich jesiennych wieczorów przy szarlotce z cynamonem. Spadające z drzewa jabłka nie nadają się do przechowywania w skrzynkach, trzeba je jak najszybciej zjeść, co nie jest możliwe, kiedy w ogrodzie stoją dwa ogromne drzewa obsypane gigantycznymi owocami. Jest też kilka młodych, zgrabnych drzewek, które z wdziękiem podtrzymują na swoich gałęziach szalone eskapady owoców uśmiechających się do słońca. Kiedy są już gotowe, czy to od swojego ciężaru, czy podmuchu wiatru odklejają się od swojej matki rodzicieli i  lądują na grządkach,  ścieżkach, w trawie, turlają się po chodnikach. Z miejsca spotkania z ziemią wydzielają aromaty, na początku słodki, rześki i owocowy oczywiście, po paru godzinach zaczynają lekko fermentować, mieniają kolor na brązowy i.... Wtedy wszyscy jak leci biorą się za robienie przetworów, bo szkoda by było na nawóz takich skarbów.

Wzięłam kilka jabłek, wrzuciłam do torby i przywiozłam trochę przydomowego ogrodu do Warszawy. Leżą i pachną pięknie w kuchni. 

Na śniadanie zrobiłam mus. Mus marzeń. Jedną antonówkę umyłam i obrałam z cieniutkiej skórki, pokroiłam na mniejsze cząstki. Wrzuciłam owoc do garnuszka, wlałam trochę wody na dno, żeby się nie przypaliło i gotowałam, aż zmięknie na wolnym ogniu. Czyli jakieś 5 minut. Przyprawiłam szczyptą kurkumy i cynamonu oraz dosłodziłam łyżeczką syropu daktylowego (opcjonalnie). 
Na koniec zblendowałam na gładką masę. Można się zajadać. 

Mniej znaczy więcej. Smaczengo! 




Komentarze

  1. Pyszny mus, lubię kurkume tez ją dodaję np. do kruszonek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mus wspaniały i bardzo smakowity :) Zapraszam do mnie na konkurs urodzinowy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z