Jestem adoratorką masła orzechowego. Kocham je pod każdą postacią i stosuję w moich potrawach nagminnie wręcz bez opamiętania. Czy to na klasyczną kanapkę czy do sosów, do owsianki i jaglanki, do kotletów i na grzanki. Mogłabym je jeść łyżeczkami prosto ze słoika, ale do tego nie wypada się przyznawać ;)
Jak powszechnie wiadomo - orzechy są tłuste, tuczą i w ogóle masakra. Ale, ale jest kilka faktów, które ukazują też ich pozytywne strony.
Po pierwsze orzeszki arachidowe są bogate w białko, zawierają go najwięcej ze wszystkich rodzajów orzechów, a nawet więcej niż cieciorka czy soczewica. Często są elementem diety kulturystów. Fistaszki są także bardzo wartościowym źródłem witaminy B3 (niacyny), która wspomaga układ nerwowy, są zalecane np. przy stresie i depresji. Oczywiście są także wartościowym źródłem tłuszczów, bez których nie moglibyśmy żyć ;)
Jak powszechnie wiadomo - orzechy są tłuste, tuczą i w ogóle masakra. Ale, ale jest kilka faktów, które ukazują też ich pozytywne strony.
Po pierwsze orzeszki arachidowe są bogate w białko, zawierają go najwięcej ze wszystkich rodzajów orzechów, a nawet więcej niż cieciorka czy soczewica. Często są elementem diety kulturystów. Fistaszki są także bardzo wartościowym źródłem witaminy B3 (niacyny), która wspomaga układ nerwowy, są zalecane np. przy stresie i depresji. Oczywiście są także wartościowym źródłem tłuszczów, bez których nie moglibyśmy żyć ;)
Od dobrych paru lat nie kupuję masła tylko robię je sama. Przepis jest najprostszy na świecie. Wystarczy dobrze zmielić orzechy. Mój blender nieset nie ma takiej mocy, by zmielić je ta, aż powstanie gładka masa, więc by ulepszyć konsystencję masła dodaję 3-4 łyżki dobrego oleju oraz szczyptę soli. Lubię też kombinować i wymyślać nowe smaki masła. Dziś do porcji orzeszków dodałam 4 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego, 2 łyżeczki kurkumy (o jej właściwościach zdrowotnych napisano setki książek) i jedną łyżeczkę miodu gryczanego.
To co powstało - przeszło moje najśmielsze oczekiwania! Wyśmienita pasta do wszystkiego! Sprawdźcie ten przepis koniecznie!
Komentarze
Prześlij komentarz