Przejdź do głównej zawartości

krem z pomidorów






Nie wiem jak to się stało, że przez tyle lat nie zamieściłam przepisu na zupę pomidorową. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Robię ja na setki takich samych sposobów. Dziś prezentuję wersję późno letnią, kiedy pomidorki kosztują 2 zł za kilogram to, aż żal nie wziąć siatki dojrzałych owoców do domu.

Jak zrobić przepyszny krem w nie całe pół godziny?

Wystarczy mieć:

- 1 kg pomidorów
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- gałązkę bazylii
- sól, pieprz
- łyżeczkę słodkiej papryki
- łyżeczkę miodu (opcjonalnie)
- olej

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na dno garnka wlewamy olej, gdy się podgrzeje wrzucamy cebulę i lekko solimy, przykrywamy. Następnie obieramy czosnek i zgniatamy go, dodajemy do cebuli, kiedy to się grzecznie szkli na małym ogniu mu myjemy i kroimy w cząstki pomidory (usuwając zieloną część). Wrzucamy do garnka pomidory, gałązkę bazylii i gotujemy dosłownie kilka minut, blendujemy całość na gładki krem i dodajemy pozostałe przyprawy wedle smaku. 

Gestość zupy zależy od rodzaju pomidorów, kiedy kupiłam malinowe - zupa wyszła dość rzadka i musiałam długo ją ucierać, bo skórki były twardsze, kiedy gotowałam ją z pomidorów rzymskich, musiałam dodać odrobinę wody, ponieważ miały baaaardzo dużo miąższu, a praktycznie brak pestek.  Zatem polecam poeksperymentować i sprawdzić jaka Wam najbardziej pasuje!

Zupę posypuję tym co akurat mam pod ręką, tym razem była to natka pietruszki i pestki ze słonecznika i dyni. 

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉