Przejdź do głównej zawartości

krem ze szparagów

Sezon na szparagi już się skończył, ale wspomnienie smaku tej zupy jest wciąż żywe. Zatem podaję przepis na bardzo prostą i smakowitą zupę krem. 

Jeszcze nigdy nigdzie indziej niż na Rynku Jeżyckim w Poznaniu nie udało mi się zdobyć idealnych szparagów. I a jakże, ta przepyszna zupa powstała właśnie w Poznaniu. Spójrzcie tylko na ten piękny pęczek idealnych, pełnych smaku pałeczek asparagusa. W głowie od razu mam sto pomysłów co dobrego można z nich zrobić. W deszczowy dzień zawsze dobrze jest zjeść zupę. 

Aromatyczna, zielona pełnia wiosenno-letniego smaku. 


Włączyłam muzyczkę, z głośników popłyną głos Andrzeja Zauchy, który to jest dobry na każdą pogodę. Do niewielkiego garnuszka wlałam wodę i postawiłam go na gazie. Umyłam szparagi, odłamałam stwardniałe końcówki. Kiedy woda się zagotowała wrzuciłam do niej szparagi, wlałam łyżkę oleju, przyprawiłam suszoną włoszczyzną, solą i pieprzem. Kiedy szparagi zmiękły i woda troszkę odparowała dolałam porządny chlust białego wytrawnego wina, pogotowałam jeszcze parę minut i zblendowałam całość. Przed podaniem uprażyłam na suchej patelni trochę ziaren słonecznika.

I to wsio, gotowe w pół godziny! 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z