Przejdź do głównej zawartości

krem ze szparagów

Sezon na szparagi już się skończył, ale wspomnienie smaku tej zupy jest wciąż żywe. Zatem podaję przepis na bardzo prostą i smakowitą zupę krem. 

Jeszcze nigdy nigdzie indziej niż na Rynku Jeżyckim w Poznaniu nie udało mi się zdobyć idealnych szparagów. I a jakże, ta przepyszna zupa powstała właśnie w Poznaniu. Spójrzcie tylko na ten piękny pęczek idealnych, pełnych smaku pałeczek asparagusa. W głowie od razu mam sto pomysłów co dobrego można z nich zrobić. W deszczowy dzień zawsze dobrze jest zjeść zupę. 

Aromatyczna, zielona pełnia wiosenno-letniego smaku. 


Włączyłam muzyczkę, z głośników popłyną głos Andrzeja Zauchy, który to jest dobry na każdą pogodę. Do niewielkiego garnuszka wlałam wodę i postawiłam go na gazie. Umyłam szparagi, odłamałam stwardniałe końcówki. Kiedy woda się zagotowała wrzuciłam do niej szparagi, wlałam łyżkę oleju, przyprawiłam suszoną włoszczyzną, solą i pieprzem. Kiedy szparagi zmiękły i woda troszkę odparowała dolałam porządny chlust białego wytrawnego wina, pogotowałam jeszcze parę minut i zblendowałam całość. Przed podaniem uprażyłam na suchej patelni trochę ziaren słonecznika.

I to wsio, gotowe w pół godziny! 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉