Przejdź do głównej zawartości

krem jaglany o smaku orzechowo-daktylowym



Mały quiz:
Uwielbiam krem jaglany, bo:
A. jest pyszny
B. jest zdrowy
C. jest pyszny i zdrowy

Oczywiście wszystkie odpowiedzi są prawidłowe :P

Jak go zrobić? Nic prostszego, trzeba ugotować szklankę kaszy na miękko.

 [Ja robię to tak: do garnuszka wsypuję suchą kaszę i podprażam leciutko, do momentu kiedy będzie czuć przyjemny zapach rozgrzanych ziaren, a nie swąd spalenizny. Czasami udaje mi się ją pieknie spalić i przypalić garnek, ale nie zrażam się, szoruję garnek i zaczynam od nowa. Następnie płuczę 2-3 razy kaszę w gorącej wodzie by następnie zalać ją także wrzątkiem i gotuję kilkanaście minut na wolnym ogniu. Proporcja wody to minimum 3:1, jeśli zaistnieje taka potrzeba w czasie gotowania dolewam jeszcze trochę wody. Po ugotowaniu odstawiam kaszę w garnku na chwilę by odpoczęła i zmiękła, wypiła wodę i rozprężyła się. Gorąca woda i prażenie sprawia, że kasza ma właściwości wyciągające wilgoć z organizmu, zatem warto w ten sposób ją gotować.]

Do ciepłej kaszy dodaję kilka łyżek syropu daktylowego, odrobinę soku z cytryny i 2-3 garści orzechów włoskich i blenduję na gładką masę. To jak aksamitny wyjdzie krem zależy od możliwości naszego blendera, na ciepło lepiej się zmiksuje. Masę przekładam do miseczki, dekoruję owocami i odstawiam do ostygnięcia. Pyszności. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉