Poniżej jeden z miliona wariantów jak zrobić pastę z zielonego groszku.
5 minut roboty.
Potrzeba by:
1 puszka zielonego groszku
1 ząbek czosnku
2 garści nasion słonecznika
2 garści siemienia lnianego
3-4 łyżki oleju sezamowego (może być inny)
płaska łyżeczka nasion czarnuszki
trochę natki pietruszki
sól i pieprz
Na patelni prażymy nasiona słonecznika i siemienia lnianego. Groszek przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie przekładamy do pojemnika, dodajemy czosnek, pietruszkę, olej i przyprawy - blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy nasiona i mieszamy łyżką. Jeśli masa okaże się za sucha można dodać jeszcze trochę oleju lub niewielką ilość wody i jeszcze raz wymieszać.
Kładziemy na świeżutki chleb i chrupiemy ze smakiem.
Na zdjęciu podany z ćwikłą z chrzanem - mjamka!
Komentarze
Prześlij komentarz