Przejdź do głównej zawartości

masło orzechowe z nutą sezamu

Dziś prezentuję Wam lekko zmodyfikowaną wersję mojego ulubionego masła, czyli masła orzechowego.

Ta wersja powstała dość przypadkowo, skończyły mi się oleje słonecznikowy 
i rzepakowy, nie chciało mi się biec do sklepu, a masło było mi potrzebne do sosu z cieciorką. Na szczęście przypomniało mi się, że mam jeszcze buteleczkę oleju sezamowego i w ten sposób zostałam uratowana.

   orzechy + olej + sól

Sposób przygotowania jest banalny. Do pojemnika blendera wsypuję paczkę orzeszków (wybieram niesolone), blenduję na najwyższych obrotach, aż orzeszki zmienią się w mokrą masę, dosypuje pół łyżeczki soli i około 4-5 łyżek oleju, w tym przypadku sezamowego. Mielę jeszcze przez chwilę, aż uzyskam gładką masę. 

Kiedyś nie miałam blendera, t używałam do mielenia młynka do kawy, bo jak się chce to wszystko można :D ale blender z silnikiem o dużej mocy sprawi, że masło będzie mega gładkie i aksamitne. 


Masło orzechowe można wykorzystać w kuchni na tyle sposobów ile jest galaktyk w kosmosie! 

Poniżej film, mój pierwszy poklatkowy film. W roli głównej - nie inaczej - masło orzechowe! Uwaga! Produkcja dla ludzi o mocnych nerwach i pozbawionych wrażliwości artystycznej! Mrozi krew w żyłach!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉