Makaron jest jedną z najlepszych opcji, kiedy wchodzisz do domu z gośćmi i przydałoby się zjeść coś na ciepło. Zrobienie sosu zajmuje mniej więcej tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Zanim goście rozejrzą się co nowego w mieszkaniu, rozsiądą się wkoło stołu i ktoś otworzy butelkę wina albo nastawi czajnik na herbatę masz chwilę by nastawić garnek z wodą na makaron. Następnie umyć i pokroić pora, żeby go wrzucić na patelnię i podsmażyć z garścią pestek słonecznika. Kiedy pestki złapią kolor, a por lekko się zeszkli dodajesz jeden lub dwa ząbki czosnku, solisz i pieprzysz.. jeśli na patelni zrobi się za sucho polewasz trochę wodą lub białym winem. Do wrzącej wody wrzucasz makaron jaki akurat jest w szafce i gotujesz - tak jak lubicie - al dente, na miękko albo jeszcze inaczej. Dwie garści oliwek kroisz na plasterki i dodajesz do patelni. Na sam koniec sos łączysz sporą łyżką masła orzechowego, możesz dorzucić też trochę całych orzeszków ziemnych mieszasz, zmniejszasz płomień na kuchence do minimum. Odcedzasz makaron i łączysz z sosem, na wierzch do smaku i ozdoby układasz listki bazylii i trochę rukoli. Stawiasz na środek stołu, wszyscy sobie nakładają i są oooch są szczęśliwi :)
Składniki:
por, czosnek, pestki słonecznika, oliwa do smażenia, masło orzechowe, oliwki, sól, pieprz, bazylia i opcjonalnie rukola
Komentarze
Prześlij komentarz