Przejdź do głównej zawartości

makaron z sosem porowo-orzechowym


Makaron jest jedną z najlepszych opcji, kiedy wchodzisz do domu z gośćmi i przydałoby się zjeść coś na ciepło. Zrobienie sosu zajmuje mniej więcej tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Zanim goście rozejrzą się co nowego w mieszkaniu, rozsiądą się wkoło stołu i ktoś otworzy butelkę wina albo nastawi czajnik na herbatę masz chwilę by nastawić garnek z wodą na makaron. Następnie umyć i pokroić pora, żeby go wrzucić na patelnię i podsmażyć z garścią pestek słonecznika. Kiedy pestki złapią kolor, a por lekko się zeszkli dodajesz jeden lub dwa ząbki czosnku, solisz i pieprzysz.. jeśli na patelni zrobi się za sucho polewasz trochę wodą lub białym winem. Do wrzącej wody wrzucasz makaron jaki akurat jest w szafce i gotujesz - tak jak lubicie - al dente, na miękko albo jeszcze inaczej. Dwie garści oliwek kroisz na plasterki i dodajesz do patelni. Na sam koniec sos łączysz sporą łyżką masła orzechowego, możesz dorzucić też trochę całych orzeszków ziemnych mieszasz, zmniejszasz płomień na kuchence do minimum. Odcedzasz makaron i łączysz z sosem, na wierzch do smaku i ozdoby układasz listki bazylii i trochę rukoli. Stawiasz na środek stołu, wszyscy sobie nakładają i są oooch są szczęśliwi :) 

Składniki: 
por, czosnek, pestki słonecznika, oliwa do smażenia, masło orzechowe, oliwki, sól, pieprz, bazylia i opcjonalnie rukola

 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z