Przejdź do głównej zawartości

makaron z sosem porowo-orzechowym


Makaron jest jedną z najlepszych opcji, kiedy wchodzisz do domu z gośćmi i przydałoby się zjeść coś na ciepło. Zrobienie sosu zajmuje mniej więcej tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Zanim goście rozejrzą się co nowego w mieszkaniu, rozsiądą się wkoło stołu i ktoś otworzy butelkę wina albo nastawi czajnik na herbatę masz chwilę by nastawić garnek z wodą na makaron. Następnie umyć i pokroić pora, żeby go wrzucić na patelnię i podsmażyć z garścią pestek słonecznika. Kiedy pestki złapią kolor, a por lekko się zeszkli dodajesz jeden lub dwa ząbki czosnku, solisz i pieprzysz.. jeśli na patelni zrobi się za sucho polewasz trochę wodą lub białym winem. Do wrzącej wody wrzucasz makaron jaki akurat jest w szafce i gotujesz - tak jak lubicie - al dente, na miękko albo jeszcze inaczej. Dwie garści oliwek kroisz na plasterki i dodajesz do patelni. Na sam koniec sos łączysz sporą łyżką masła orzechowego, możesz dorzucić też trochę całych orzeszków ziemnych mieszasz, zmniejszasz płomień na kuchence do minimum. Odcedzasz makaron i łączysz z sosem, na wierzch do smaku i ozdoby układasz listki bazylii i trochę rukoli. Stawiasz na środek stołu, wszyscy sobie nakładają i są oooch są szczęśliwi :) 

Składniki: 
por, czosnek, pestki słonecznika, oliwa do smażenia, masło orzechowe, oliwki, sól, pieprz, bazylia i opcjonalnie rukola

 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉