Przejdź do głównej zawartości

pieczone ziemniaki



Pierwsze testy kombiwaru wychodzą wyśmienicie. Szybko się nagrzewa, zapieka na chrupiąco i wygląda mega efektownie, gdy pracuje przywodzi na myśl lądujący spodek kosmiczny! 

Dziś przepis dla wszystkich pyromaniaków - ziemniaczki w glazurze midowo-musztardowej podawane z surówką „mojej mamy”. Można by się zastanawiać czy to rozsądne połączenie miód i kartoszki, uwierzcie mi, że tak! Cukier zawarty w miodzie sprawia, że na ziemniakach powstaje cudownie chrupiąca skórka. Smak słodko ostry przełamany mocno ziołową nutą tymianku sprawia, że zmysły wariują.





Potrzeba by:

ziemniaki | musztarda | miód | tymianek | oliwa | sól | pieprz 

kapusta pekińska | marchewka | por | jabłko | majonez 

Obieramy i myjemy tyle ziemniaków ile mamy zamiar zjeść. Ja zawsze przygotowuję ich więcej, żeby mieć obiad na drugi dzień, bo odgrzewane smakują niezgorzej.
Ziemniaki kroimy w grube plastry lub ósemki. Podgotowujemy je w lekko osolonej wodzie, dosłownie parę minut, po wyjęciu muszą być jeszcze twarde. W tym czasie przygotowujemy glazurę, czyli mieszamy miód z musztardą, doprawiając solą i pieprzem. Odcedzamy ziemniaki, przekładamy do naczynia lub blaszki posmarowanej oliwą, obtaczamy w glazurze i posypujemy tymiankiem. Pieczemy około 40 minut, aż złapią złoty kolor i skórka będzie chrupiąca. W kombiwarze opalały się 40 minut w temperaturze 200 st. C. 



Surówka jest szalenie prosta i bardzo smaczna. Moja mama często ją robi, a do pieczonych ziemniaków to już obowiązkowo! Taki domowy klasyk. Wszystkie warzywa i owoce myjemy. Kapustę pekińską i pora kroimy, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy w miseczce dodając majonez jako spoiwo. Możemy dosolić lub dopieprzyć według uznania.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉