Przejdź do głównej zawartości

Gulasz meksykański z kaszą jaglaną podawany

Czy ten gulasz jest gulaszem i czy meksykańskim to można by się długo spierać. W ostatecznym rozrachunku wyszłoby pewnie, że ani on mechicano ani gulasz, ale na pewno jest to danie smaczne i pożywne. Choć dni są coraz dłuższe, jaśniejsze i czuć w powietrzu nuty wiosny to wciąż jesteśmy w marcu, a w marcu jak w garncu. Przepis na rozgrzewające danie jeszcze się przyda.





 Składniki: 

1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka 
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
 trochę oliwy /oleju
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wędzona i ostra , ew. odrobina cukru
zielona do posypania po wierzchu, np. szczypior, bazylia





Przygotowanie jest bardzo proste... Myjemy i kroimy w drobne cząstki cebulę, marchew, czosnek i paprykę. Na patelnię wlewamy oliwę, wsypujemy po pół łyżeczki wszystkich rodzajów papryki (ostrej może być mniej) i sól, gdy przyprawy rozgrzeją się na patelni i uwolnią swoje aromaty wrzucamy warzywa i podsmażamy. Następnie dodajemy warzywa z puszek i pozwalamy całości dusić się we własnym sosie przez kilka minut... w międzyczasie smakujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos wyda się za kwaśny przez pomidory dodajemy szczyptę cukru, a jeśli za mało wyrazisty w smaku to dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze trochę papryki wędzonej. 

Kaszę jaglaną gotujemy jak zwykle - w proporcji 3:1 na wolnym ogniu minimum 20 minut. Przed gotowaniem można ją lekko podprażyć i opłukać pod bieżącą wodą. 

Już na talerzu posypujemy zieleniną. Gotowe!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉