Czy ten gulasz jest gulaszem i czy meksykańskim to można by się długo spierać. W ostatecznym rozrachunku wyszłoby pewnie, że ani on mechicano ani gulasz, ale na pewno jest to danie smaczne i pożywne. Choć dni są coraz dłuższe, jaśniejsze i czuć w powietrzu nuty wiosny to wciąż jesteśmy w marcu, a w marcu jak w garncu. Przepis na rozgrzewające danie jeszcze się przyda.
Składniki:
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
trochę oliwy /oleju
przyprawy: sól, pieprz, papryka
słodka, wędzona i ostra , ew. odrobina cukru
zielona do posypania po wierzchu,
np. szczypior, bazylia
Przygotowanie jest bardzo proste... Myjemy i
kroimy w drobne cząstki cebulę, marchew, czosnek i paprykę. Na patelnię wlewamy
oliwę, wsypujemy po pół łyżeczki wszystkich rodzajów papryki (ostrej może być mniej) i sól, gdy
przyprawy rozgrzeją się na patelni i uwolnią swoje aromaty wrzucamy warzywa i
podsmażamy. Następnie dodajemy warzywa z puszek i pozwalamy całości dusić się
we własnym sosie przez kilka minut... w międzyczasie smakujemy, doprawiamy solą
i pieprzem. Jeśli sos wyda się za kwaśny przez pomidory dodajemy szczyptę
cukru, a jeśli za mało wyrazisty w smaku to dodajemy łyżkę koncentratu
pomidorowego i jeszcze trochę papryki wędzonej.
Kaszę jaglaną gotujemy jak zwykle - w proporcji
3:1 na wolnym ogniu minimum 20 minut. Przed gotowaniem można ją lekko podprażyć
i opłukać pod bieżącą wodą.
Już na talerzu posypujemy zieleniną.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz