Przejdź do głównej zawartości

Gulasz meksykański z kaszą jaglaną podawany

Czy ten gulasz jest gulaszem i czy meksykańskim to można by się długo spierać. W ostatecznym rozrachunku wyszłoby pewnie, że ani on mechicano ani gulasz, ale na pewno jest to danie smaczne i pożywne. Choć dni są coraz dłuższe, jaśniejsze i czuć w powietrzu nuty wiosny to wciąż jesteśmy w marcu, a w marcu jak w garncu. Przepis na rozgrzewające danie jeszcze się przyda.





 Składniki: 

1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka 
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
 trochę oliwy /oleju
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wędzona i ostra , ew. odrobina cukru
zielona do posypania po wierzchu, np. szczypior, bazylia





Przygotowanie jest bardzo proste... Myjemy i kroimy w drobne cząstki cebulę, marchew, czosnek i paprykę. Na patelnię wlewamy oliwę, wsypujemy po pół łyżeczki wszystkich rodzajów papryki (ostrej może być mniej) i sól, gdy przyprawy rozgrzeją się na patelni i uwolnią swoje aromaty wrzucamy warzywa i podsmażamy. Następnie dodajemy warzywa z puszek i pozwalamy całości dusić się we własnym sosie przez kilka minut... w międzyczasie smakujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos wyda się za kwaśny przez pomidory dodajemy szczyptę cukru, a jeśli za mało wyrazisty w smaku to dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze trochę papryki wędzonej. 

Kaszę jaglaną gotujemy jak zwykle - w proporcji 3:1 na wolnym ogniu minimum 20 minut. Przed gotowaniem można ją lekko podprażyć i opłukać pod bieżącą wodą. 

Już na talerzu posypujemy zieleniną. Gotowe!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z