W niedzielę wieczorem, po całym tygodniu pracy i weekendzie pełnym wrażeń przyjemnie jest zalegnąć na ulubionej kanapie przed ekranem komputera, obejrzeć ulubiony serial. Mhm... pochrupać coś do tego by się jeszcze przydało. Popcorn? O taaak!! Popcorn!!!
składniki:
ziarno kukurydzy
olej/masło
sól
Polecam zaniechać kupowanie niezdrowych torebek do mikrofalówki ociekających tłuszczem i sztucznie wzmacnianych smakiem. Wystarczy zaopatrzyć się w ziarno kukurydzy. Na patelnie wlać łyżkę oliwy, masła lub oleju kokosowego rozgrzać go i posypać na dno ziarno kukurydzy. Przykryć. Jak widać na załączonym obrazku nie posiadam przykrywki do patelni, ale potrzeba matką wynalazku - zastosowałam niezawodną czystą ścierkę kuchenną (uwaga - może się przypalić!). Dwie minuty i kontrolowana eksplozja się rozpoczyna, trwa kolejne dwie minuty i popcorn gotowy. Wystarczy posypać solą czy to morską czy to himalajską i można zajadać. Dużo zdrowiej, taniej i w ogóle najlepiej! :D
Komentarze
Prześlij komentarz