Przejdź do głównej zawartości

sałatka "ulubiona"

Jak sama nazwa wskazuje zaraz po klasycznej jarzynowej to moja ulubiona sałatka więc nie owijam w bawełnę tylko podaję przepis, żebyście mogli jak najszybciej ją zrobić :D


Składniki: 

- makaron (np. pełnoziarniste         świderki)
- suszone pomidory 
- oliwki (zielone i/lub czarne)
- kapary (opcjonalnie)
- rukola
- czosnek
- sok z cytryny
- olej z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz 


Przygotowanie. Włączam playlistę Davida Bowie, rozkręcam głośnik na maxa przy piosence "Let's dance" i nastawiam wodę na makaron. Wy możecie ewentualnie pominąć pierwszą część, ale polecam gotowanie z Davidem jest na prawdę wesoło. Zanim ugotuje się makaron myję rukolę i suszę ją we wspaniałym wynalazku kuchennym jakim jest uwaga uwaga suszarka do sałaty! Kroję suszone pomidorki, oliwki mogą być i zielone i czarne oraz czosnek (na drobniutką kosteczkę). Kiedy David zaśpiewa w mej kuchni "Changes" i "China girl" makaron już się dogotowuje. Odcedzam go i opłukuję pod zimną wodą. Przechodzę do finalnego momentu, czyli do dużej miski wrzucam makaron, pokrojone pomidory, oliwki, czosnek polewam oliwą, skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Z głośników płynie "Watch that man". Rukolę dodaję tuż przed podaniem sałatki, żeby była świeża i sprężysta.

Nie podaję ilości składników, bo na prawdę można je dodawać na oko, albo po prostu tyle ile akurat mamy w domowej spiżarni. Ja uwielbiam zieleninę, zatem rukola dominuje, ale może być tylko subtelnym dodatkiem do makaronu. Czosnek świetnie podkręca smak sałatki, ale można go pominąć, a posypać dodatkowo na przykład płatkami migdałów.










Jest to sałatka z typu sycące - może być fajnym letnim obiadem, ale także świetnie sprawdzi się na przyjęciu. Mniamka!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉