Przejdź do głównej zawartości

sałatka "ulubiona"

Jak sama nazwa wskazuje zaraz po klasycznej jarzynowej to moja ulubiona sałatka więc nie owijam w bawełnę tylko podaję przepis, żebyście mogli jak najszybciej ją zrobić :D


Składniki: 

- makaron (np. pełnoziarniste         świderki)
- suszone pomidory 
- oliwki (zielone i/lub czarne)
- kapary (opcjonalnie)
- rukola
- czosnek
- sok z cytryny
- olej z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz 


Przygotowanie. Włączam playlistę Davida Bowie, rozkręcam głośnik na maxa przy piosence "Let's dance" i nastawiam wodę na makaron. Wy możecie ewentualnie pominąć pierwszą część, ale polecam gotowanie z Davidem jest na prawdę wesoło. Zanim ugotuje się makaron myję rukolę i suszę ją we wspaniałym wynalazku kuchennym jakim jest uwaga uwaga suszarka do sałaty! Kroję suszone pomidorki, oliwki mogą być i zielone i czarne oraz czosnek (na drobniutką kosteczkę). Kiedy David zaśpiewa w mej kuchni "Changes" i "China girl" makaron już się dogotowuje. Odcedzam go i opłukuję pod zimną wodą. Przechodzę do finalnego momentu, czyli do dużej miski wrzucam makaron, pokrojone pomidory, oliwki, czosnek polewam oliwą, skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Z głośników płynie "Watch that man". Rukolę dodaję tuż przed podaniem sałatki, żeby była świeża i sprężysta.

Nie podaję ilości składników, bo na prawdę można je dodawać na oko, albo po prostu tyle ile akurat mamy w domowej spiżarni. Ja uwielbiam zieleninę, zatem rukola dominuje, ale może być tylko subtelnym dodatkiem do makaronu. Czosnek świetnie podkręca smak sałatki, ale można go pominąć, a posypać dodatkowo na przykład płatkami migdałów.










Jest to sałatka z typu sycące - może być fajnym letnim obiadem, ale także świetnie sprawdzi się na przyjęciu. Mniamka!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z