Przejdź do głównej zawartości

kanapka z jajkiem sadzonym

 
Dziś budzik nie zdążył, obudziłam się przed nim. Pierwsze kroki skierowałam do kuchni, włączyłam radio, z głośników wysączyły się leniwe dźwięki i słowa "I'm easy like sunday morning.." w wykonaniu Faith No More, co mi przypomniało, że dziś jest niedziela. Lubię takie momenty, niby przypadkowe, a takie nadające rytm, dobrze nastrajające. Włączyłam czajnik i zmieliłam kawę w młynku, a w moździerzu dwa goździki i kilka ziaren kardamonu. Dodałam jeszcze trochę cynamonu i tym sposobem wyczarowałam mój ulubiony napój. 
Jako, że szczypior na parapecie pięknie mi powyrastał, nie mogłam zjeść na śniadanie nic innego niż jajka ze szczypiorem!  

Oczywiście jajka ze szczypiorem można podawać na miliard sposobów. Ten jest taki prędki, ciepły i smaczny tak, że żółtko spływa po łokciach ;) 


Na patelnię wlewamy trochę oleju, rozgrzewamy ją i dopiero wtedy wbijamy jajka. Zmniejszamy trochę temperaturę i smażymy. Do smaku posypałam je czubrycą, ale możecie użyć ulubionych przypraw, albo tylko odrobinę soli. Żeby jajko sadzone wyszło perfekcyjnie trzeba wlać na patelnię łyżkę wody i przykryć pokrywką. Gwarantowany efekt. Ja aktualnie nie posiadam pokrywki do patelni - taka ze mnie kuchareczka ;) ale na wszystko jest sposób, po prostu gdy białko ścięło się od spodu dosłownie na chwilkę przewróciłam je na drugą stronę za pomocą łopatki. Jeśli lubicie bardzo luźne żółtko to możecie pominąć ten etap. Na świeżą, albo prawie świeżą bułeczkę kładziemy trochę smarowidła (masło, majonez domowy, ulubiona pasta kanapkowa, oliwa) na to jajko, posypujemy szczypiorkiem i odrobiną słodkiej papryki. W lodówce znalazłam jeszcze kiełki fasoli mung, sypnęłam więc garstkę, bo co mają się zmarnować. Voila! 






Chrupiące pieczywo, na nim ścięte białko i płynne żółtko. Przyprawione według gustu i smaku. Do tego ulubiona kawa. Bardzo easy sunday morning... Mniamka :D



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z