Przejdź do głównej zawartości

guacamole


Awokado należy do owoców, które najlepiej nadają się do spożycia kiedy są mega dojrzałe. Jeszcze parę lat temu totalna egzotyka, dziś znajdziemy je w praktycznie każdym warzywniaku. Kiedy są miękkie i dojrzałe sklepikarze je przeceniają z czego bardzo się cieszę, bo kupuje je po taniości gdy są już gotowe do przetwarzania w cudowny sos guacamole. Jeśli zdarzy mi się, a zdarza się kupić niedojrzały owoc, trzeba go zawinąć w gazetę i schować do szafki na 1-2-3 dni, aż dojrzeje.


GUACAMOLE - mój ukochany meksykański sos, którego korzenie sięgają czasów Azteków, bazą tegoż sosu jest awokado, sól i sok z limonki. Przepisów oczywiście są tysiące. Poniżej znajdziecie moją propozycję.

składniki:
dojrzałe awokado | ząbek czosnku | mały pomidor bez skórki | 1 łyżka sok u z limonki/cytryny | sól | pieprz | papryka (słodka/ostra/wędzona) | zielona pietruszka

Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i albo ugniatamy widelcem albo miksujemy na gładką masę blenderem. Ilość przypraw zależy od upodobań smakowych. Ja najbardziej lubię opcję ze słodką papryką i niewielką ilością soli. Sok z limonki można także dodać więcej lub mniej.  Pietruszka czy kolendra do posypania po wierzchu przyjemnie przełamuje smak sosu. 
Guacamole można podawać do każdego rodzaju dań meksykańskich, smarować pieczywo lub tak jak prezentuje poniżej, używać jako dipu do przekąsek. Tych zdrowych jak i tych karnawałowych.

 wersja karnawałowa z nachosami

 
 wersja postna z marchewką

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z