Domowy majonez jest o niebo lepszy niż ten ze sklepu zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych. Nie ma w nim chemii, którą faszerujemy się na co dzień zjadając wszystko co zapakowane jest w kolorowe plastikowe opakowania opatrzone etykietami ze składami produktów długimi jak mur chiński.
Hand made majo będzie taki jaki chcecie, wszystko zależy od tego jakiej jakości składniki i w jakiej ilości dodacie. Dla mnie ważne jest, aby jajka były zawsze od szczęśliwych kur mojej babci. Pieprz świeżo zmielony, a musztarda najlepszej jakości robiona z gorczycy, a nie jakiegoś proszku, tu polecam sarepską z Wytwórni Musztardy Kcyńskiej. Oczywiście można popróbować różnych, aby znaleźć swoją ulubioną.
Robiąc
samodzielnie majonez możemy zdecydować jaką konsystencję będzie on miał
oraz dodać zioła czy przyprawy, aby nadać mu niepowtarzalny smak.
Poniżej podaję jak zrobić wersję podstawową, którą można według uznania i
fantazji modyfikować dodając np. świeże listki bazylii czy koperku. Majonez paprykowy uzyskamy dosypując ulubionej papryki w proszku, czosnkowy dodając ząbek czosnku, itd..itd..
Do zrobienia domowego majonez wystarczy sześć składników:
1. żółtko koniecznie od szczęśliwej kury
2. olej - wg uznania, słonecznik, rzepak..
3. musztarda dobrej jakości, najlepiej KCYŃSKA
4. sok z cytryny / ulubiony ocet
5. sól
6. pieprz
Do dzieła! Na początek nastawiam wodę, aby sparzyć jajko. Zanim się zagotuje wyciągam blender, do pojemnika wrzucam łyżeczkę musztardy Kcyńskiej, łyżeczkę soku z cytryny, czasami używam octu balsamicznego, szczyptę soli i pieprzu, ale to już kwestia smaku oraz żółtko sparzonego uprzednio jajka. Miksuję końcówką do ubijania jajek, aż zrobi się puszysta masa i wtedy zaczynam dolewać po trochu olej cały czas mieszając. Na jedno żółtko daję około szklanki oleju, otrzymuję gęstą konsystencję majonezu dekoracyjnego. Cała robota zajmuje jakieś 15 minut, w tym 10 mieszania. Zasada jest taka, im więcej oleju tym gęstsza konsystencja.
Propozycja podania: jajka od szczęśliwych kur gotowane na półmiękko z majonezem domowym posypane szczypiorkiem z świeżą bagietką i filiżanką świeżo mielonej kawy z dodatkiem kardamonu.
Śniadanie mistrzów!
Komentarze
Prześlij komentarz