Jaglacznica, czyli kasza jaglana na smak jajeczny
Generalnie jestem wielką fanką jajecznicy. Jajka jadam tylko te od szczęśliwych kur, czyli hodowanych przez moją babcię. Próbowałam różnych zamienników jajka i różnych wegańskich jajecznic... żadna nigdy mi nie smakowała. Jajecznica to jajecznica... Ale ale.. aż do czasu, kiedy odwiedzałam koleżankę w wielkim mieście. Doznałam oświecenia, objawienia i generalnie ekstazy kulinarnej. Poznałam tajemniczą przypraw, która odmieniła moje spojrzenie na wegańską jajecznicę :D
Żeby zrobić wyborną wegańską jajecznicę potrzeba kaszę jaglaną, którą znam i lubię od dawna, kurkumę, cebulkę, pomidora lub inne ulubione dodatki. Oraz sekretny składnik: Kala Namak - dopiero jakiś tydzień temu dowiedziałam się o istnieniu cudownej przyprawy, zwanej też czarną solą, która w rzeczywistości jest koloru różowego i najzwyczajniej w świecie śmierdzi jajem. Co oznacza ni mniej ni więcej, że zawiera związki siarki, które dają taki zapach i smak. Kala Namak wywodzi się z kuchni indyjskiej, gdzie jest bardzo popularną przyprawą. Jest genialna, ponieważ doodana do neutralnych w smaku produktów nadaje jajeczny posmak. W mojej kuchni jest świeżynką, ale myślę, że zagości na dobre. Wracając do przepisu..
na porcję dla dwóch osób na bogato potrzebujemy:
| pół szklanki kaszy jaglanej | 1,5 szklanki wody | cebulę | pomidora | kukrumę | Kala Namak | | trochę oleju |
Gotujemy kaszę, musi być na miękko i raczej taka luźniejsza konsystencja, bo będziemy ją odparowywać na patelni. Czyli można wlać odrobinę więcej wody i gotować na wolnym ogniu minimum 20 minut, a po upływie tego czasu zostawić jeszcze 5 minut pod przykryciem. W tak zwanym między czasie obieramy i kroimy cebulę i pomidora, a następnie podsmażamy na patelni. Kiedy kasza będzie gotowa wrzucamy ją na patelnię doprawiamy kurkumą, która nadaje piękny żółty kolor i Kala Namak dodające słony i jajeczny smak. Chwilę mieszamy na patelni i odparowujemy do takiej konsystencji jaką najbardziej lubimy.
Przekładamy na talerze i wędrujemy w podróż smaków...
Komentarze
Prześlij komentarz