Przejdź do głównej zawartości

jaglacznica - wegańska "jajecznica"


Jaglacznica, czyli kasza jaglana na smak jajeczny

Generalnie jestem wielką fanką jajecznicy. Jajka jadam tylko te od szczęśliwych kur, czyli hodowanych przez moją babcię. Próbowałam różnych zamienników jajka i różnych wegańskich jajecznic... żadna nigdy mi nie smakowała. Jajecznica to jajecznica... Ale ale.. aż do czasu, kiedy odwiedzałam koleżankę w wielkim mieście. Doznałam oświecenia, objawienia i generalnie ekstazy kulinarnej. Poznałam tajemniczą przypraw, która odmieniła moje spojrzenie na wegańską jajecznicę :D

Żeby zrobić wyborną wegańską jajecznicę potrzeba kaszę jaglaną, którą znam i lubię od dawna, kurkumę, cebulkę, pomidora lub inne ulubione dodatki. Oraz sekretny składnik: Kala Namak - dopiero jakiś tydzień temu dowiedziałam się o istnieniu cudownej przyprawy, zwanej też czarną solą, która w rzeczywistości jest koloru różowego i najzwyczajniej w świecie śmierdzi jajem. Co oznacza ni mniej ni więcej, że zawiera związki siarki, które dają taki zapach i smak. Kala Namak wywodzi się z kuchni indyjskiej, gdzie jest bardzo popularną przyprawą. Jest genialna, ponieważ doodana do neutralnych w smaku produktów nadaje jajeczny posmak. W mojej kuchni jest świeżynką, ale myślę, że zagości na dobre. Wracając do przepisu..




na porcję dla dwóch osób na bogato potrzebujemy: 

| pół szklanki kaszy jaglanej | 1,5 szklanki wody | cebulę | pomidora | kukrumę | Kala Namak |    | trochę oleju |

Gotujemy kaszę, musi być na miękko i raczej taka luźniejsza konsystencja, bo będziemy ją odparowywać na patelni. Czyli można wlać odrobinę więcej wody i gotować na wolnym ogniu minimum 20 minut, a po upływie tego czasu zostawić jeszcze 5 minut pod przykryciem. W tak zwanym między czasie obieramy i kroimy cebulę i pomidora, a następnie podsmażamy na patelni. Kiedy kasza będzie gotowa wrzucamy ją na patelnię doprawiamy kurkumą, która nadaje piękny żółty kolor i Kala Namak dodające słony i jajeczny smak. Chwilę mieszamy na patelni i odparowujemy do takiej konsystencji jaką najbardziej lubimy. 

Przekładamy na talerze i wędrujemy w podróż smaków...

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉