Przejdź do głównej zawartości

ciasto z owocami



Bardzo lubię ostatnio te ciasto dlatego, że jest ze świeżymi sezonowymi owocami. Konsystencja wypieku jest bardzo sprężysta i delikatna jednocześnie. Owoce z korzennymi przyprawami oddają soki i są mięciutkie, a wszystko posypane słodką mgiełką cukru pudru tworzy rozkoszną całość, którą chce się chłonąć i pochłaniać bez opamiętania.



Potrzebne składniki: 
szklanka mąki pszennej (można dać pół na pól z otrębami) | szklanka cukru | 3 jajka | 1/2 kostki masła | 1 łyżka proszku do pieczenia | szczypta soli | owoce (jabłka / gruszki / śliwki / brzoskwinie itp.) | cukier puder do posypania | mieszanka cukru, kardamonu i cynamonu do owoców - opcjonalnie


Masło podgrzewam, żeby trochę się rozpuściło, następnie ucieram je z cukrem i solą, aż otrzymam jasną piankę. Następnie dodaję jajka, powoli dorzucam po jednym wciąż ucierając. Na koniec dodaję przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę przekładam do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układam owoce, które wcześniej obrałam, pokroiłam w cząstki i obsypałam lekko mieszanką cukru, cynamonu i kardamonu. 

Ciasto piekę w temperaturze 160 st C około 35 minut, ale każdy piekarnik rządzi si własnymi prawami, trzeba po prostu pilnować. 

Lekko ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Fajnie komponuje się z herbatą nagietkową o energetyzującym kolorze.

Na zdjęciach jedno ciasto z gruszkami drugie z jabłkami. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z