PROPOZYCJA ŚNIADANIOWO - DESEROWA
1/2 szkl. kaszy jaglanej | 1 łyżka śmietanki kokosowej | truskawki | miód
Gotowanie kaszy jaglanej:
1. Odmierz potrzebną ilość kaszy, np. 1/2 szklanki
2. Przesyp do garnuszka i upraż ją lekko. Kasza nie powinna zmienić koloru, tylko zacząć ładnie pachnieć oznacza to wtedy, że już wystarczy.
3. Przesyp do siteczka i opłucz zimną wodą (zabieg ten pomaga pozbyć się specyficznej goryczki).
4. W garnuszku zagotuj 1 szklankę wody. Kiedy zacznie wrzeć wsyp kaszę i zmniejsz ogień.
5. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, aż zmięknie i woda odparuje. Czasami wody może być za mało, wtedy trzeba dolać odrobinę. Kaszy nie trzeba mieszać.
Gdy kasza powoli pyrkocze w garnuszku, umyj i oderwij szypułki truskawkom. Wrzuć do garnka, dodaj miodu do smaku i zblenduj na gładką masę. Ja zrobiłam mus z 1 kg owoców, żeby było na kilka dni.
Następnie wyłóż kaszę na połowę talerza, a na drugą wlej mus. Opcjonalnie deser można okrasić łyżeczką śmietanki kokosowej i ozdobić listkiem mięty.
Smacznego!
za jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne
Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa,
uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej
dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo
przyswajalnego białka.
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B
1, (tiaminy), B
2 (ryboflawiny) i B
6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana - właściwości lecznicze
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.
Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę
bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości
antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar
wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
najstarsza
znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce
neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma
mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B
1, (tiaminy), B
2 (ryboflawiny) i B
6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
najstarsza
znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce
neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma
mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B
1, (tiaminy), B
2 (ryboflawiny) i B
6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
najstarsza
znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce
neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma
mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B
1, (tiaminy), B
2 (ryboflawiny) i B
6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Komentarze
Prześlij komentarz