Przejdź do głównej zawartości

deska warzyw


Jedni komponują deski serów, inni deski wędlin lub mięsne jeże, a ja proponuję na niedzielne leniwe śniadanie posilić się porządną dawką witamin i mikroelementów zawartą w młodziutkich warzywkach.





Na mojej desce znalazły się nowalijki prosto z ogródka: młode listki sałaty i rzeżucha, kilka rzodkiewek oraz posiekany szczypiorek. Pomidor ze sklepu co prawda, ale już da się znaleźć zjadliwe. Ach i 3 szparagi z wczorajszego obiadu - prawdziwy smak wiosny i wspomnienie Poznania, gdzie można je kupić na każdym rogu za grosze, a wybór jest tak szeroki, że może zakręcić się w głowie! 







Do warzywek kromeczka chleba litewskiego (najprawdziwszego, przywiezionego z Kłajpedy przez przyjaciółkę rodziny), a na pieczykwu masełko roślinne i domowe masełko orzechowe do wyboru. 



 

Kwadrans przed posiłkiem dobrze jest wypić szklaneczkę ciepłej wody pobudzi pracę układu pokarmowego i usprawni ją. 


Do śniadania u mnie aromatyczna kawa o smaku irish cream. Na brzegu deski, na deser kilka sparzonych uprzednio suszonych żurawin i prażonych płatków migdałowych. 










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉