Najczęściej na śniadanie jadam owsiankę. Dobrze jest zacząć dzień od czegoś ciepłego, co nie jest kawą, którą piję jako pierwszy napój w pracy.
Owsianka jest uważana za jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, wzmacnia odporność, ułatwia wypróżnienia, przeciwdziała cukrzycy. Jest bardzo odżywczym elementem diety bogatym w błonnik. Ziarno owsa stosuje się też w kosmetyce, jest świetne do skóry wrażliwej. Ja na przykład robię maseczkę z mielonych płatków owsianych i kojącą kąpiel w płatkach owsianych.
Dziś przy niedzieli miałam więcej czasu... więc postanowiłam podzielić się moim przepisem śniadaniowy.
Do garnuszka wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia, wyupuję płatki owsiane i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut, aż staną się mięciutkie i kleiste. Jest wiele filozofii na to jak powinno się przyrządzać płatki, jedni mówią, że nie wolno ich gotować, bo tracą wartości odżywcze inni mówią, że wręcz przeciwnie - długie gotowanie sprawia, że są łatwiej przyswajane przez organizm i bardziej energetyczne. Ja gotuję dłużej. Pod koniec gotowania dodaję łyżkę masła orzechowego i mieszam, aż wszystko połączy się w jedną masę. Wyłączam gaz i zostawiam masę pod przykryciem. Następnie sięgam po banana, duszę go widelcem na papkę. Dodaję łyżeczkę miodu i kilka migdałów w całości. Łączę składniki w miseczce i posypuję sezamem. Przyznam szczerze, że wyglądu te danie nie ma... zbyt przystępnego, ale już po pierwszym kęsie nie ma wątpliwości, że wygląd nic nie znaczy!
Pyszota! A jaka zdrowa i energetyczna!
Owsianka jest bardzo wdzięcznym produktem, można ją przyrządzić na tysiąc pięćset sposobów. Z mlekiem, z wodą, na soku owocowym, dodać ulubione owoce lub dżem, lub miód, jogurt... dowolnie wybrane bakalie, można ją przyprawić np. cynamonem czy kardamonem, jak tylko sobie wymarzysz taką możesz ją zjeść.
Komentarze
Prześlij komentarz