Przejdź do głównej zawartości

owsianka niedzielna

Najczęściej na śniadanie jadam owsiankę. Dobrze jest zacząć dzień od czegoś ciepłego, co nie jest kawą, którą piję jako pierwszy napój w pracy. 
Owsianka jest uważana za jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, wzmacnia odporność, ułatwia wypróżnienia, przeciwdziała cukrzycy. Jest bardzo odżywczym elementem diety bogatym w błonnik. Ziarno owsa stosuje się też w kosmetyce, jest świetne do skóry wrażliwej. Ja na przykład robię maseczkę z mielonych płatków owsianych i kojącą kąpiel w płatkach owsianych.

Dziś przy niedzieli miałam więcej czasu... więc postanowiłam podzielić się moim przepisem śniadaniowy.
Do garnuszka wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia, wyupuję płatki owsiane i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut, aż staną się mięciutkie i kleiste. Jest wiele filozofii na to jak powinno się przyrządzać płatki, jedni mówią, że nie wolno ich gotować, bo tracą wartości odżywcze inni mówią, że wręcz przeciwnie - długie gotowanie sprawia, że są łatwiej przyswajane przez organizm i bardziej energetyczne. Ja gotuję dłużej. Pod koniec gotowania dodaję łyżkę masła orzechowego i mieszam, aż wszystko połączy się w jedną masę. Wyłączam gaz i zostawiam masę pod przykryciem. Następnie sięgam po banana, duszę go widelcem na papkę. Dodaję łyżeczkę miodu i kilka migdałów w całości. Łączę składniki w miseczce i posypuję sezamem. Przyznam szczerze, że wyglądu te danie nie ma... zbyt przystępnego, ale już po pierwszym kęsie nie ma wątpliwości, że wygląd nic nie znaczy! 
Pyszota! A jaka zdrowa i energetyczna!

Owsianka jest bardzo wdzięcznym produktem, można ją przyrządzić na tysiąc pięćset sposobów. Z mlekiem, z wodą, na soku owocowym, dodać ulubione owoce lub dżem, lub miód, jogurt... dowolnie wybrane bakalie, można ją przyprawić np. cynamonem czy kardamonem, jak tylko sobie wymarzysz taką możesz ją zjeść.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z