Przejdź do głównej zawartości

sałatka na ciepło (z łososiem i makaronem ryżowym)


Sałatka na ciepło, czy to możliwe? Ależ oczywiście!
 
Jest o dobry pomysł na obiad w chłodny wiosenny dzień. Jest ciepła i pożywna, ale jednocześnie lekka i bogata w zielone witaminy. Bardzo szybkie to danie, gdyż makaron ryżowy robi się w 3 minuty.
 
Makaron podsmażyłam, a pozostałe produkty wyjęłam z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem, aby nabrały temperaturę pokojową.  
 
 
Składniki:
(na jedną obfitą porcję lub dwie małe)
- 2 plastry wędzonego łososia
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- sałata (jaką akurat mamy w lodówce)
- 50 g makaronu ryżowego
- 3 łyżeczki pestek słonecznika
- kromka chleba (tu tzw. piętka) lub grzanki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
 
 
Na początek nastawiłam wodę do gotowania, zanim się zagotowała umyłam kilka liści sałaty i porwałam na małe kawałeczki. Gdy woda zawrzała zalałam nią makaron i pozostawiłam pod przykryciem na trzy minutki. Pokroiłam pozostałe składniki. Odcedziłam makaron, rozgrzałam patelnię i podsmażyłam go na oliwie z oliwek z dodatkiem pestek. Następnie wszystkie składniki ułożyłam na talerzu, polałam odrobinę soku z cytryny, poruszyłam solą i pieprzem i voila!  
 
 
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉