Sałatka na ciepło, czy to możliwe? Ależ oczywiście!
Jest o dobry pomysł na obiad w chłodny wiosenny dzień. Jest ciepła i pożywna, ale jednocześnie lekka i bogata w zielone witaminy. Bardzo szybkie to danie, gdyż makaron ryżowy robi się w 3 minuty.
Makaron podsmażyłam, a pozostałe produkty wyjęłam z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem, aby nabrały temperaturę pokojową.
Składniki:
(na jedną obfitą porcję lub dwie małe)
- 2 plastry wędzonego łososia
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- sałata (jaką akurat mamy w lodówce)
- 50 g makaronu ryżowego
- 3 łyżeczki pestek słonecznika
- kromka chleba (tu tzw. piętka) lub grzanki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Na początek nastawiłam wodę do gotowania, zanim się zagotowała umyłam kilka liści sałaty i porwałam na małe kawałeczki. Gdy woda zawrzała zalałam nią makaron i pozostawiłam pod przykryciem na trzy minutki. Pokroiłam pozostałe składniki. Odcedziłam makaron, rozgrzałam patelnię i podsmażyłam go na oliwie z oliwek z dodatkiem pestek. Następnie wszystkie składniki ułożyłam na talerzu, polałam odrobinę soku z cytryny, poruszyłam solą i pieprzem i voila!
Komentarze
Prześlij komentarz