Przejdź do głównej zawartości

sałatka na ciepło (z łososiem i makaronem ryżowym)


Sałatka na ciepło, czy to możliwe? Ależ oczywiście!
 
Jest o dobry pomysł na obiad w chłodny wiosenny dzień. Jest ciepła i pożywna, ale jednocześnie lekka i bogata w zielone witaminy. Bardzo szybkie to danie, gdyż makaron ryżowy robi się w 3 minuty.
 
Makaron podsmażyłam, a pozostałe produkty wyjęłam z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem, aby nabrały temperaturę pokojową.  
 
 
Składniki:
(na jedną obfitą porcję lub dwie małe)
- 2 plastry wędzonego łososia
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- sałata (jaką akurat mamy w lodówce)
- 50 g makaronu ryżowego
- 3 łyżeczki pestek słonecznika
- kromka chleba (tu tzw. piętka) lub grzanki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
 
 
Na początek nastawiłam wodę do gotowania, zanim się zagotowała umyłam kilka liści sałaty i porwałam na małe kawałeczki. Gdy woda zawrzała zalałam nią makaron i pozostawiłam pod przykryciem na trzy minutki. Pokroiłam pozostałe składniki. Odcedziłam makaron, rozgrzałam patelnię i podsmażyłam go na oliwie z oliwek z dodatkiem pestek. Następnie wszystkie składniki ułożyłam na talerzu, polałam odrobinę soku z cytryny, poruszyłam solą i pieprzem i voila!  
 
 
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z