Przejdź do głównej zawartości

omlet z rukolą i pomidorem

Nie jestem pewna, czy nie nakłamałam w tytule postu, gdyż nie wiem, czy to co prezentuje się na zdjęciu poniżej jest omletem. Uwielbiam jajka na wszelakie sposoby, ale nie znam nomenklatury dań z jajami. Nie przeszkadza mi to co prawda w gotowaniu i konsumpcji, ale czuję że, będę musiała ten brak wiadomości nadrobić wkrótce. Póki co prezentuje przepis na danie z jajek z duuużą ilością zieleninki. 

Zaczęłam od umycia i osuszenia rukoli, szczypiorku z domowej uprawy parapetowej i pomidorka w temperaturze pokojowej (nie cierpię zimnych pomidorów!). Następnie oddzieliłam białka od żółtek dwóch jaj pochodzących od szczęśliwych kur. Do żółtek dolałam dwa chlusty wody, trzy czubate łyżeczki mąki i pół łyżeczki słodkiej papryki, zamieszałam wszystko. Postawiłam patelnię na mały gaz, by oliwa z oliwek rozgrzała się odpowiednio. Posoliłam odrobinę białka i przystąpiłam do ubijania na sztywną pianę. Następnie połączyłam obie masy lekko mieszając łyżką i przelałam masę na patelnię. Przykryłam pokrywką i smażyłam kilka minut na wolnym ogniu. Posiekałam szczypiorek i pokroiłam pomidorka. Przerzuciłam omlet na drugą stronę i ułożyłam pomidorki by się podgrzały. Już na talerzu w placek wcisnęłam dużą ilość rukoli. Voila! 

Brakowało mi jakiegoś sosu o którym nie pomyślałam wcześniej, więc skorzystałam z gotowego sosu Cesar, takie małe zło ;)) 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉