Przejdź do głównej zawartości

zupa brokułowo-koperkowa

Mamy już drugi dzień wiosny, zatem obowiązkowo w kuchni pojawiają się zielone produkty i dania.

Cały dzień zleciał mi na wiosennych porządkach, więc obiad w wersji fast, ale oczywiście zdrowy! Zupa krem z brokułem i koperkiem w rolach głównych.

Przygotowanie jest banalnie proste. Do garnka wlewamy wodę, jakieś cztery szklanki powiedzmy. Zanim się zagotuje obieramy 4 średniej wielkości ziemniaczki.. zastanawiając się, kiedy to pojawią się już młode.., które będzie można ugotować w mundurkach i zjeść z samą solą i masełkiem.. ach... rozmarzyłam się, wracając do przepisu:  i ze 3 marchewki, kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do wody. Następnie myjemy i kroimy w plasterki kawałek pora (jakieś 6-7 cm), obsmażamy na patelni polanej oliwką z oliwek, aby wyzbyć się ostrości pana pora. I hopsa sa dodajemy do gara. Następnie myjemy i kroimy brokuła. Gdy marchewka i ziemniaki lekko zmiękną wrzucamy brokuła i gotujemy wszystko, aż zapach rozniesie się po całej kuchni i zanęci domowników, czyli do momentu, aż wszystko zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodałam też trochę czubrycy, bo jestem chyba już od niej uzależniona. Gdy zupa chwilę odetchnie, puści tak zwaną parę możemy ją zblendować do dowolnej konsystencji. Na koniec myjemy koperek i kroimy drobniutko, taka porządna garść, aby poczuć tą wiosnę. Podgrzewamy chwilkę i serwujemy.

Na moi talerzu jako ozdoba, ale i smakowity dodatek pojawiły się: łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (jest doskonałe na wszystko!), garść podprażonych pestek słonecznika (zamiast grzanek), łyżeczka słodkiej śmietanki (czy zwykłej czy roślinnej) i odrobinka koperku, by zaakcentować wiosnę raz jeszcze.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉