Pyszna pasta kanapkowa z lekko śródziemnomorskim posmakiem.
Potrzebne będą:
- szklanka pestek słonecznika
- 4 suszone pomidorki
- sok z cytryny (około 3 łyżki)
- odrobina oliwy z oliwek (chyba, że pomidorki są z oliwy, to można ten składnik pominąć)
- garść zielonego (czyli pietruszki, bazylii, oregano lub innego ulubionego zioła)
- sól morska i pieprz do smaku
- 3-5 łyżek wody
Aby niedzielne śniadanie celebrować tą pastą, pestki trzeba namoczyć w sobotę i pozostawić na noc w wodzie. Na drugi dzień odcedzić i przepłukać. Wrzucić do blendera pestki oraz pomidorki, zblendować na gładką masę. Następnie dodać płynne składniki, świeże zioła (ja dodałam bazylię i troszkę oregano, mogą być też mrożone, suszone mają słaby, zmieniony aromat) i przyprawy - jeszcze chwilę mieszać, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Nie podaję dokładnych proporcji, bo najlepiej dostosować je do indywidualnego gustu i smaku. ;)
Komponuje się świetnie zarówno z jasnym jak i ciemnym pieczywem. Na kanapkę można posypać dodatkowo zieleninką, np. szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz