Przejdź do głównej zawartości

pasta słonecznikowa

Pasta z pestek słonecznika


Pyszna pasta kanapkowa z lekko śródziemnomorskim posmakiem. 

Potrzebne będą:

- szklanka pestek słonecznika
- 4 suszone pomidorki
- sok z cytryny (około 3 łyżki)
- odrobina oliwy z oliwek (chyba, że pomidorki są z  oliwy, to można ten składnik pominąć) 
- garść zielonego (czyli pietruszki, bazylii, oregano lub innego ulubionego zioła)
- sól morska i pieprz do smaku 
- 3-5 łyżek wody

Aby niedzielne śniadanie celebrować tą pastą, pestki trzeba namoczyć w sobotę i pozostawić na noc w wodzie. Na drugi dzień odcedzić i przepłukać. Wrzucić do blendera pestki oraz pomidorki, zblendować na gładką masę. Następnie dodać płynne składniki, świeże zioła (ja dodałam bazylię i troszkę oregano, mogą być też mrożone, suszone mają słaby, zmieniony aromat) i przyprawy - jeszcze chwilę mieszać, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Nie podaję dokładnych proporcji, bo najlepiej dostosować je do indywidualnego gustu i smaku. ;)

Komponuje się świetnie zarówno z jasnym jak i ciemnym pieczywem. Na kanapkę można posypać dodatkowo zieleninką, np. szczypiorkiem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z