Przejdź do głównej zawartości

spaghetti puttanesca

Te spaghetti jest tak dobre, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia...

Na dzisiejszy obiad miałam w planie kopytka, które naszykowała mi mama. Ale, ale moja przyjaciółka zrobiła mi niespodziankę, co poskutkowało zmianą planów - kopytka wezmę sobie do pracy na drugie śniadanie :D A na obiad dziś zrobiłyśmy SPAGHETTI PUTANESCA


Ten rodzaj sosu ma ciekawą historię... ponoć było to sztandarowe danie pań tak zwanych lekkich obyczajów w Italii, ponieważ jest tanie i proste w przygotowaniu. Co do taniości w naszych warunkach to bym polemizowała - na pewno taniej by było zrobić ziemniaki gotowane z jajkiem sadzonym i gotowaną marchewką, ale na pewno jest to danie szybkie i baaaardzo smaczne :)

Przechodzimy do przepisu:

- makaron spaghetti oczywiście, poleca się 100g na osobę
---wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z odrobiną oliwy, teoretycznie gotujemy al dente, ale w praktyce jak komu smakuje makaron

następnie na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pół słoiczka kaparów
- 5 kawałeczków anchois 
- pół słoiczka czarnych oliwek
- około 300 ml passaty pomidorowej
- dwie szczypty pieprzu
- dwie szczypty oregano i pietruszki lub innej zieleniny

Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, na lekko rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek i kapary, następnie anchois i oliwki, lekko przesmażamy i zalewamy passatą pomidorową, doprawiamy pieprzem i ziołami i gotujemy na wolnym ogniu jakieś 15 minut.

Gdy makaron się ugotuje łączymy z sosem i podajemy na talerze. My chciałyśmy zrobić sobie na starter bagietkę czosnkową, ale zanim ona się zrobiła, to było już główne. Zatem zjadłyśmy jak prawdziwi włosi makaron z bagietką i czerwonym winem :)

Gorąco polecam :)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉