Przejdź do głównej zawartości

szarlotka

Szarlotka. Tu nie potrzeba komentarza. To jest ciasto kultowe. To chyba nawet nie jest ciasto, to jest klasa. Klasa sama w sobie. Przepisów na nią są tysiące. Sposobowy konsumpcji i możliwości podania również. Ja kocham nieustającą miłością tą, którą nauczyła mnie robić mama. Klasyczna. Na kruchym cieście, jabłka z cynamonem przykryta chmurką pianki z białek. 

Poniżej ozdobiona kwiatami nasturcji, które jak najbardziej można skonsumować. Pełnię szczęścia zapewniłaby łyżka lodów waniliowych, ale komu w sobotę po południu chce się biec do sklepu... tak też jest pysznie!


Teraz, jak ją zrobić... 

Na kruche ciasto potrzeba: 
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostkę margaryny lub masła
- 4 jaja (tzn. żółtka, białka osobno na wierzch)
- 1 szklankę cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z powyższych składników zagniatamy szybko ciasto. Im krócej  zagniatamy, tym bardziej kruche otrzymamy.Wrzucamy do zamrażalnika na chwil kilka.

Następnie nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Przygotowujemy blaszkę - ja kładę papier do pieczenia. Na to 2/3 ciasta, które trzeba nakłuć widelcem i zapiec, aż się zarumieni (jakiś kwadrans). W tym czasie ubijamy pianę z białek, tym razem dosypałam parę łyżek wiórków kokosowych, by urozmaicić smak. Następnie wykładamy jabłka na zapieczone ciasto.

Właśnie - jabłka - tutaj panuje dowolność, pyszna jest ze świeżymi antonówkami, zimą wykorzystuję te ze słoika, tym razem zrobiłam mix - jeden słoik i 6 kruchych jabłek, posypałam cynamonem i wymieszałam.

Na jabłka leci pianka z białek i wiórek, a na to pozostała część ciasta. Pieczemy jeszcze jakąś godzinę. Studzimy i jeeeeeeeeemyyyyyyyywielkie kawałki :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉