Kiedyś już pisałam, że jest to bardzo wdzięczny materiał w
kuchni. Dobrze mieć go na podorędziu, kiedy przyjdą niespodziewani goście czy
kiedy nie mamy czasu gotować. Wtedy wystarczy włączyć piekarnik na 200 stopni i zanim piekarnik się rozgrzeje przygotować
szybkie nadzienie. Tym razem wykorzystałam smaczną i zdrową kaszę jaglaną z
przyprawami z poprzedniego dnia. Dokroiłam paprykę i cukinię i nadziałam
ciasto. Żeby ładnie wyglądało można rozbić jajko, posmarować nim wierzch ciasta
i włożyć do piekarnika na 15 minut. W tym czasie można przygotować sałatkę.
Wszystkie liście sałaty jakie aktualnie bujają w ogródku okrasiłam je garścią orzeszków
ziemnych, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Voila! Pyszny
obiad w pół godziny.
Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu. Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji. Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...
Komentarze
Prześlij komentarz