Ekspresowa zupa groszkowa... dla zmęczonych i głodnych.
Rosołek można ugotowaćć albo ze świeżych warzyw, albo aby było szybciej z suszu warzywnego (marchewka, por, pietruszka). W wersji na szybko użyłam suszu. Okrasiłam to dwiema łyżkami oliwy osoliłam i opieprzyłam (?) poczekałam, aż zacznie się gotować. Dwie puszki groszku zielonego dokładnie opłukałam na durszlaku. Wrzuciłam go do rosołku i poczekałam, aż znowu się zagotuje. 5-10 minut gotowania i w ruch idzie tłuczek do ziemniaków lub blender - w zależności jakiego rodzaju zupę się lubi. Ja dziś miałam ochotę czuć coś pod zębami więc zgniotłam tylko groszek uzyskując średnio gęstą zupę z kawałkami groszku do przegryzienia. Na koniec posypałam wszystko świeżym koperkiem.
Można przesmażyć pestki na wierzch lub jakieś grzanki zrobić z chleba, aby była bardziej syta.
Kwadrans i zielony obiad gotowy!
muszę zrobić taką zupkę ☺
OdpowiedzUsuń