Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym półproduktem. Jest
dobre samo i w duecie. Właściwie można by chyba zawinąć w nie starego buta i by
dobrze smakowało. Ale tym razem zrobiłam farsz warzywny.
Włączyłam piekarnik by rozgrzał się do 180 stopni. Ciasto francuskie można tez piec w wyższej temperaturze. Niestety mój piekarnik jest nieprzewidywalny.. ale ważne, że się upiekło.
Następnie.
Na patelni wylądowały umyte i pokrojone dość drobno warzywa (6 pieczarek, 1 średnia cukinia i 1 czerwona papryka). Dusiły się chwilę
na rozgrzanej oliwie z oliwek, a po chwili zostały okraszone łyżką koncentratu pomidorowego.Doprawiłam według mego smaku (sól morska, pieprz czarny, zioła prowansalskie i rozmaryn mój drogi).
Tak zaprawione warzywa rozłożyłam na cieście, zwinęłam w rulon. Rozbiłam w miseczce jajko i posmarowałam wierzch ciasta. Na koniec posypałam siemieniem lnianym, które zapieczone świetnie chrupie pod zębami w duecie z cienkimi warstwami ciasta francuskiego stanowiąc miły dla zmysłu smaku kontrast do mięciutkich, rozpływających się w ustach warzyw.
Całość piekła się jakieś 20 minut. A zjadała się mniej niż 2 minuty!
Komentarze
Prześlij komentarz