Przejdź do głównej zawartości

Pachnąca włoskimi wakacjami ciabatta na śniadanie

CIABATTA

Obawiam się drożdży. Lubię bułeczki na słodko, na słono, rogaliki, bagietki, ciabatty, chleby i wszystko co można wyczarować na drożdżach. Niemniej, by coś upiec z drożdżami trzeba poświęcić sporo czasu. Może to kunszt, może cierpliwość. Jako początkująca kuchareczka szukałam czegoś prostego i szybkiego co można by zrobić. I znalazłam.

Przepis na ciabattę. Trochę jak pizza, ale co innego, bardzo dobre. Włoskie smaki przypominające, że już niedługo będzie cieplej i cieplej... i że będą wakacje. I wszystko będzie dobrze.


Na 3 szklanki przesianej mąki pszennej sypię łyżeczkę soli morskiej i łyżeczkę cukru oraz 20 gram pokruszonych świeżych drożdży. Zalewam to 300 mililitrami chłodnej wody i mieszam szybko, aby tylko składniki się połączyły.



Zostawiam w przykrytej misce na 2 godziny.... Gdy upłynie zalecany czas, w którym można przeczytać kilka rozdziałów książki o podobieństwach i różnicach starogreckiego i nowej greki. 

Włączam piekarnik na maksymalną temperaturę 250 stopni. W czasie, gdy będzie się on nagrzewał. Oprószam ciasto mąką i chwilkę zagniatam, dzielę na 5 kulek. Na blachę kładę papier do pieczenia. Formuję wałeczki rękami zwilżonymi oliwą z oliwek.

Na wierzch kładę zielone oliwki, suszone w słońcu pomidory w zalewie z oliwy, jedną posypuję otrębami orkiszowymi. Trochę ziół prowansalskich na wierzch. Ewentualnie sól morska. I czuję i myślę, że południe Włoch to mogłoby być to miejsce. Ciabatta z miską sałaty skropionej vinegarem i kieliszkiem czerwonego wina z wodą. Czego chcieć więcej?

Piekarnik nagrzewa się 20-30 minut i tyle czasu ciabattkom daję na wyrośnięcie. Pieką się jakiś kwadrans w moim piekarniku. Ale wszystko jest płynne, więc może to być i 20 i 25 a może 10?

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉