Już 500 km od
domu, już dwa tygodnie po świętach, już lżej na żołądku, ale na nowo ciężej na
sercu, gdzie tęsknota zaczyna się żarzyć, powracam do wypieków
świątecznych.
W tym roku
zrobiłam 5 rodzajów ciasteczek. Popakowałam je w pakieciki ze wstążeczkami
w kolorach świąt i wręczałam bliskim. Niektórzy dostawali paczuszki
indywidualne z akcentem np. w postaci aniołka z masy solnej czy większej ilości
szyszek dla wiewiórkowych smakoszy, niektóre były zestawami dla całych rodzin..
Każda paczuszka zawierała kilka słodkich chwil…
Poniżej prezentuję wielką galerię zdjęć i przepisy na
wszystkie przysmaki.
1. Ciasteczka
orzechowe
2. Szyszki
3. Ciasteczka
owsiane z żurawiną
4. Pierniczki
lukrowane
5. Orzechy w
karmelu.
I suszone w
piekarniku plasterki pomarańczy skąpane w syropie cukrowym…
1. Ciasteczka
orzechowe
Robiłam według przepisu mojej mamy na rogaliki
orzechowe, trochę go zmodyfikowałam robiąc na oko.... Na dwie szklanki
zmielonych orzechów włoskich wsypałam dwie szklani przesianej przez siteczko
mąki tortowej i kostkę masła z lodówki. Można dodać dwie łyżki cukru, ale
przymusu nie ma. Ciasto trzeba baaaardzo szybko zagnieść i na podsypanej mąką
stolnicy tudzież stole rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec maksymalnie 15
minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Każde ciasteczko posypać trzeba z
obu stron cukrem pudrem. niebo w gębie, jak to mówią. Są bardzo kruche co
utrudnia serwowanie, ale ich smak wynagradza wszystko!
2. Szyszki
Proporcje są tu
dość przypadkowe, myślę, że trudno by było zepsuć taką rzecz mieszając
proporcje dowoli. ;)
3. Ciasteczka
owsiane z żurawiną
Ten przepis
wyszukałam w Internecie.
·
250 g płatków owsianych
·
0,5 szklanki mąki
·
2-3 jajka
·
100 g masła
·
60 g cukru
·
1 opakowanie cukru wanilinowego
·
1 łyżeczka proszku do pieczeni
i oczywiście żurawina suszona wedle uznania
4. Pierniczki
Co
do pierniczków miałam wątpliwości, bo jakoś nie przepadam za malowaniem ich...
ale znalazłam ciekawy przepis w Internecie na jednym z moich ulubionych blogów
kulinarnych. I muszę przyznać, że wyszły smaczne i robienie ich sprawiło mi
przyjemność. Ciasto cudownie się zagniotło, przepięknie pachniało i wyło na
prawdę smaczne.
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
(ja robiłam
podwójną porcję)
5. Orzechy w
karmelu
Komentarze
Prześlij komentarz