Kluski śląskie - bezglutenowa specjalność S. Surówkę jednoskładnikową - moja specjalność.
Oraz zasmażaną na maśle czerwoną cebulę z pieprzem - wspólnie.
Przepyszne.... kluski takie śmieszne w smaku, jakieś takie lekkie, miękkie i ciepłe. Można je jeść i jeść, okraszone słodko - pieprzną cebulką. Wieńczy dzieła surówka orzeźwiająco chrupka kapusta z szczyptą soli, łyżką majonezu na 5 - 6 łyżek jogurtu naturalnego.
Na kluski potrzeba:
gotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
szczypta soli, ewentualnie inne przyprawy, np. słodka papryka
Zagniatamy ciasto w proporcji 4 części ziemniaków na 1 część mąki. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kuleczki, palcem robimy dziurkę (ale nie na wylot). Wrzucamy na wrzącą wodę po 2-3 minutach są gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz