Przejdź do głównej zawartości

Wariacja biszkoptowa


Nie rozumiem, do prawdy nie rozumiem tego całego szału Halloween w Polsce. Może jestem już za stara, może zbyt związana z tradycją, albo zbyt blisko ze zmarłymi. Nie rozumiem Haloween, nie rozumiem tych wszystkich pijacko-przebieranych imprez. Nie rozumiem sztucznej krwi, prześcieradeł na głowach, słabych imitacji zombi i tych wszystkich wydrążonych dyń. Głupkowatych śmiechów i szalonych dzikich krzyków na ulicach. Jako etnolożka - spoko - wszystko rozumiem. Są różne sposoby przeżywania. Są różne mody. Sroty - pierdoty. Nie chce mi się tej dziwacznej mody rozumieć. Nie, bo nie i już.

Na Wszystkich Świętych zrobiłyśmy z mamą obiad, na który zaprosiłyśmy ciocię z rodziną. To już tradycja, zawsze po wypominkach na cmentarzu przychodzą do nas. Na deser przygotowałyśmy ciasto biszkoptowe z czekoladowym kremem, jagodami i mandarynkami.

Biszkopt:
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao 
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. To jest najważniejszy moment przygotowania biszkoptu, od tego zależy jego "lekkość". Ubijać trzeba długo. Następnie dodać przesianą mąkę oraz proszek i kakao. Zakręcić jeszcze chwilę, by wszystkie składniki się połączyły. Przelać do okrągłej formy. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec około 30 - 40 minut.

Krem:
  • budyń czekoladowy
  • 1 i 1/2  szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • kostka masła
Budyń ugotować w w/w ilości mleka z dodatkiem cukru. Następnie go ostudzić. Połączyć budyń z masłem na gładką masę. 

Nasączanie:
  • 5 łyżek wódki
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Najlepiej najpierw ciepłą wodę z cukrem, a później dodać resztę.
  • owoce (w tym wypadku jagody i mandarynki)
Składanie:
Ostudzony biszkopt  przekroić na pół. Nasączyć. Wyłożyć połowę kremu i rozsmarować, położyć owoce i przykryć drugą częścią biszkoptu. Posmarować drugą częścią kremu po wierzchu i po bokach. Ozdobić owocami. Voilà!
 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉