- 4 szklanki tartej cukinii (najlepsze są małe warzywa ze skórką)
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki oleju
- 1 tarta cebula
- 1 tarta marchewka
- 200g pieczarek
- 3 jajka
- 200g żółtego sera
- natka pietruszka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka
- suszone pomidory
- oliwki
- orzechy
- ziarna
- inne zioła
- i wszelkie składniki i dodatki na jakie masz kaprys lub możliwości spiżarni
- Cukinię połączyć z cebulą, bułką tartą i płatkami - odstawić na 15 minut. W tym czasie można przesmażyć pieczarki uprzednio umyte i pokrojone w drobne kawałki.
- Następnie odsączyć przygotowaną masę cukiniową i w dużej misce połączyć wszystkie składniki dokładnie zamieszać, doprawić do smaku. --> Ważne, by pamiętać, że w pasztecie przyprawy łatwo się wchłaniają, więc należy dodać sporo, by smak był wyrazisty. A poza tym, trzeba go piec z sercem...bo to jest najważniejsze w gotowaniu.
- Wyrobione ciasto pozostawić na 20 minut. Następnie rozgrzać piekarnik, przełożyć do blaszki i piec godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
dygresyjki:
- Można go jeść na zimno, na kanapkach, na ciepło do obiadu. Można go polać sosem, np. czosnkowym czy pomidorowym. Jak dusza zapragnie.
- Pasztet nadaje się do mrożenia i wekowania.
- Ale jest taki smaczny, że jeszcze nie zdążyłam tego zrobić ni razu!
Komentarze
Prześlij komentarz