Przejdź do głównej zawartości

ciasto z cukinią

Ciasto z serii jednogarnkowe,szybkie, smaczne i zdrowe. No może z tym ostatnim przesadziłam, ale jest na pewno oryginalne, bo z cukinią. 
Przygotowanie...
4 jajka i 1 i 1/2 szklanki cukru ucieramy na gładką masę kogel - mogel. Dodajemy 1 szklankę oliwy, 2 i 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki prszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oraz 2 szklanki tarte cukinii, mieszamy wszystko i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celesjusza piekarnika na 45 minut.

Opcje dodatkowe:
1) Do rozrobionego ciasta można dodać 2 łyżeczki cynamonu i opakowanie rodzynek, wtedy będzie piernikowe.
2) Upieczone ciasto można przełożyć bitą śmietaną i owocami, wtedy będzie tortowe. 
2) Można upiec i cieszyć się czekoladowym, wilgotnym klasycznym ciastem.

Wszystkie opcje są wyśmienite. 
Poniżej opcja tortowa, z bitą śmietaną, jagodami i malinami w środku. Oraz polewą czekoladową na wierzchu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z