Ciasto z serii jednogarnkowe,szybkie, smaczne i zdrowe. No może z tym ostatnim przesadziłam, ale jest na pewno oryginalne, bo z cukinią.
Przygotowanie...
4 jajka i 1 i 1/2 szklanki cukru ucieramy na gładką masę kogel - mogel. Dodajemy 1 szklankę oliwy, 2 i 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki prszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oraz 2 szklanki tarte cukinii, mieszamy wszystko i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celesjusza piekarnika na 45 minut.
Opcje dodatkowe:
1) Do rozrobionego ciasta można dodać 2 łyżeczki cynamonu i opakowanie rodzynek, wtedy będzie piernikowe.
2) Upieczone ciasto można przełożyć bitą śmietaną i owocami, wtedy będzie tortowe.
2) Można upiec i cieszyć się czekoladowym, wilgotnym klasycznym ciastem.
Wszystkie opcje są wyśmienite.
Poniżej opcja tortowa, z bitą śmietaną, jagodami i malinami w środku. Oraz polewą czekoladową na wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz