Przejdź do głównej zawartości
MUFFINKI BURACZANE 

Przepis na te babeczki jest kombinowany.  Współlokatorka powiedziała mi, że kiedyś takie robiła, miałam wziąć od niej przepis, ale akurat kiedy chciałam je zrobić wyjechała. Poszukałam więc w Internecie przepisów i wszystkie zmiksowałam dostosowując do  zasobów mojej spiżarni. I wyszło to co wyszło.... pyszności!!!! 

Oto przepis:

Suche składniki do jednej miski:
  • około dwie szklanki mąki
  • 3/4 lub 1 szklanka cukru
  • kakao*
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
mieszamy wszystko


Mokre składniki w drugiej misce:
  • 1 szklanka tartych buraków**
  • kubek jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • pół szklanki oliwy z oliwek***
mieszamy wszystko

Łączymy składniki z obu misek przekładając te z mniejszej do większej. I wrzucamy do foremki. Nie za pełno, bo wyrosną. Ale nie wyrastają zbyt wysokie, bo ciasto jest ciężkie i mokre. Moje pieką się około 15 minut w temp. 180 stopni. Lecz długość pieczenia zależy od wielkości foremek i indywidualnego charakteru piekarnika.

Po upieczeniu i skosztowaniu stwierdziłam, że można by dodać na przykład skórkę pomarańczową lub łyżeczkę cynamonu, nabrałby wtedy zimowego aromatu... wczoraj wirowały na wietrze pierwsze płatki śniegu w tym roku stąd chyba ta dygresja. 

* ja dałam jakieś 5 czubatych łyżek, bo uwielbiam kakaowość i kakaowatość, ale można dodać mniej, można też kakao zastąpić tabliczką gorzkiej czekolady 
** obrane surowe buraki starte na grubych oczkach, mocno upchnięte to jedna szklanka a luźno byłby dwie jak sądzę
*** można dodać inny tłuszcz ja akurat miałam tylko ten w zapasach

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z